Μ. Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις νομικές αποφάσεις για τη μειονότητα

Την Ελλάδα έφερε ως παράδειγμα για τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου για τη Δυτική Θράκη.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του σήμερα στο CNN Türk και αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ για τον φυλακισμένο Κούρδο πολιτικό ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται ακόμα στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης να χρησιμοποιεί τη λέξη «Τούρκος».

«Πόσα χρόνια είναι που Ελλάδα δεν εφαρμόζει σχετικές αποφάσεις για τη μειονότητα;» είπε ο κ. Τσαβούσογλου για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται στην απόφαση για τον Σ. Ντεμιρτάς, προσθέτοντας ότι «είχε μεταφερθεί στο ΕΔΑΔ η απαγόρευση της χρήσης του όρου Τούρκος» στη Δυτ. Θράκη.

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε πως «αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι κι άλλες χώρες δεν εφαρμόζουν αυτές τις αποφάσεις. Είναι δικαίωμά μας να κρίνουμε τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ». Μάλιστα αναρωτήθηκε γιατί δεν λέει κανείς τίποτα στις άλλες χώρες που δεν συμμορφώνονται επίσης με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Τέλος, ο Μ. Τσαβούσογλου επιτέθηκε και στην επίτροπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, λέγοντας ότι ξεπέρασε τα όρια ζητώντας την απελευθέρωση του Σ. Ντεμιρτάς.

τσαβουσογλου

Σχετικά Νέα