Δημοσιεύθηκε στις: Πε, Ιούλ 2nd, 2015

Μ.Σούλτς:»Αποκλείω το ενδεχόμενο συμφωνίας πριν από το Δημοψήφισμα»

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, δεν θεωρεί πλέον πιθανή της επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

«Αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι την Κυριακή συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ.Σούλτς.

soults«Αν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει την τελευταία της επιστολή δύο ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «τότε θα είχε υπάρξει μια πιθανότητα για παράταση του προγράμματος».

Σύμφωνα με τον Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Eurogroup ήταν έτοιμο να συνεχίσει τις συνομιλίες σε αυτή τη βάση, «Το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια να συζητηθούν όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της εξέτασης της βιωσιμότητας του χρέους», εξήγησε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μάλιστα, σε  συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse ο κ.Σουλτς ξεκαθάρισε ότι «είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για όσο διάστημα επικρατεί αβεβαιότητα για το πού πάει η Αθήνα».

Ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας και εκεί πρέπει να συμπεριφερθούν ξεκάθαρα και με κατανοητό τρόπο και να μην στέλνουν συνεχώς νέα και συγκεχυμένα μηνύματα».

Ο κ.Σουλτς έσπευσε δε να  χαρακτηρίσει τη διαπραγματευτική τακτική του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «πολύ εξοργιστική και επίσης απογοητευτική».

Δεν μπορεί κανείς την ώρα που έχει σχεδόν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να σταματά τις διαπραγματεύσεις επειδή δεν επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και να αναγγέλλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εκτίμησε ο Σουλτς.

Στη συνέχεια, σημείωσε ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι παρόλα αυτά επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι είναι έτοιμη να κάνει για να το πετύχει αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, κατέληξε ο Σουλτς, μια χρεοκοπία και μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορούν ακόμη να αποφευχθούν.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo