Μ. Βαλς: Αναγκαία η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

αρχείο λήψης«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί το PNR (το σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό αρχείο με τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών των αεροπλάνων), υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Αυτές είναι οι γαλλικές προτάσεις εδώ και μήνες», δήλωσε ο Βαλς στον ραδιοσταθμό Europe 1.

«Υπάρχει τέλος επείγουσα ανάγκη κανένας πλέον να μην μπορεί να περάσει με πλαστά έγγραφα, επειδή γνωρίζουμε ότι το ‘Ντάες’ (Ισλαμικό Κράτος) έχει κλέψει μεγάλες ποσότητες διαβατηρίων στη Συρία. Αυτό συνεπάγεται ότι αυτά τα αρχεία θα επαληθευτούν στο έπακρο, θα επιβεβαιωθούν», συνέχισε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον Μανουέλ Βαλς, πρέπει να υπάρξει πρόοδος «σε όλα τα μέσα για να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας», καθώς με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, «δέχθηκε επίθεση η Ευρώπη, επειδή αυτή είναι η Ευρώπη. Επομένως, η απάντηση θα πρέπει και αυτή να είναι ευρωπαϊκή».

«Παντού στην Ευρώπη» δεν ελήφθη υπόψη η πρόοδος «των εξτρεμιστικών ιδεών του σαλαφισμού», έκρινε επίσης.

«Κλείσαμε τα μάτια, παντού στην Ευρώπη και στη Γαλλία επίσης, στην πρόοδο των εξτρεμιστικών ιδεών του σαλαφισμού, συνοικίες διεφθάρησαν μέσω αυτού του μείγματος λαθρεμπορίου ναρκωτικών και ριζοσπαστικού ισλαμισμού (…) ένα μέρος της νεολαίας», δήλωσε ο Βαλς, ο οποίος ερωτήθηκε σχετικά με τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο οποίος κατήγγειλε την «αφέλεια» των βελγικών αρχών απέναντι στην ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο προγραμματισμένης εδώ και εβδομάδες επίσκεψής του, την οποία δεν ανέβαλε μετά τις χθεσινές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Βέλγο ομόλογό του Σαρλ Μισέλ.

 

Σχετικά Νέα