Μόδα: Από το τότε…. στο σήμερα

Γράφει η Δώρα Καρακίτσιου

Βρισκόμαστε στο 2018, όπου η μόδα ανακυκλώνεται συνεχώς, επαναφέροντας περασμένες δεκαετίες, πολλές φορές ακόμα και στην ίδια σεζόν.

Οι fashion blogger κατακτούν τα μέσα μαζικής δικτύωσης και το street still “ χάνεται”… Hipster ,boheums , κλασσικά ανδρόγυνα look ,rock,trendy, ακριβά brands και vintange επιρροές, όλα είναι επίκαιρα. Η φετινή όμως μόδα από ποια ή ποιες δεκαετίες του 20ου αιώνα έχει επηρεαστεί;

Ας ξεκινήσουμε από τη δεκαετία του 50΄, μεταξύ 1950-1957 που έκανε την έντονη εμφάνιση η νεολαία με το δικό της rock style  όπως τα δερμάτινα μπουφάν , τζιν παντελόνια ,κλος φούστες, πλεκτά, κοτλέ και παπούτσια μπαλαρίνας. Μια μεγάλη επιρροή της εποχής ήταν η ταινία Grease.

 

Τότε                                                      Τώρα

Την ίδια δεκαετία, ο Christian Dior και η Coco Chanel συνδυάζουν την υψηλή ραπτική με την άνεση της καθημερινής γυναικάς. Το μοντέλο που έκανε θραύση ήταν η Μerilin Monroe, γεμάτες αναλογίες, ξανθά και κατσαρά μαλλιά, τάσεις οι οποίες επανακάμπτουν.

Τότε                                                            Τώρα

Αξίζει να σημειωθεί, πως στα τέλη του 50’, μετά και τον θάνατο του Dior, εμφανίζεται το “ πρότυπο γυναίκα Ευρώπης”, που σημαίνει ατημέλητα μαλλιά και αναλογίες χορεύτριας.

Ταξιδεύοντας στον χρόνο τη δεκαετία του 60’,  κάνει την εμφάνισή του το λεγόμενο αναρχικό style, που σηματοδότησε και την  απελευθέρωση όλων των ταμπού, καθιερώνοντας το γυναικείο παντελόνι.

 

Παράλληλα την εποχή εκείνη την εμφάνισή τους έκαναν οι  γνωστές ομάδες με την ονομασία“ αντιμοδες”, γνωστοί σε όλους μας και ως Hippies.

Oι Hippies που αντιδρούσαν στην καταναλωτικά μανία, το έδειχναν με τον τρόπο ζωής τους, άλλα και με το ενδυματολογικό τους στυλ. Κεντητά, ψυχεδελικά και γεωμετρικά σχήματα, παντελονες καμπάνα ή τζιν. Μια γενική εικόνα χρωμάτων και φλοραλ σχεδίων, ήταν το σήμα κατατεθέν για την εμφάνιση και τη ιδεολογία τους. Σήμερα καθιερώθηκε σαν μια πιο ανάλαφρη εικόνα μέσα στα υπόλοιπα ενδυματολογικά στυλ.

Από την άλλη, την ίδια ακριβώς περίοδο, η Coco Chanel λάνσαρε ταγέρ , φορέματα πριγκιπικά , μπότες και παπούτσια με εκκεντρικά τακούνια, όπως ακριβώς συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Τέλος , η τελευταία επιρροή και πολύ έντονη για την φετινή σεζόν, προέρχεται από τις αρχές της δεκαετίας του 70’, όπου έχουμε την ‘’εισβολή’’ στη μόδα με το φεμινιστικό κίνημα. Ανδρόγυνα στυλ με έντονα χαρακτηριστικά ακόμα και στα χτενίσματα, έρχονται σε ‘’σύγκρουση’’ με τον νεορομαντισμό του Ralph Lauren, όπου λανσάρει λούρεξ και γκλιτερ υφάσματα.

 Ανδρόγυνο στυλ

Την ίδια περίοδο, η επιρροή της μουσικής στην μόδα είναι έντονη, με το Disco style να κάνει έντονη την εμφάνισή του με ελαστικά ρούχα , φανταχτερά και γεμάτα λάμψη υφάσματα.

Παράλληλα και το Punk style, με εκκεντρικά κουρέματα , στενά τζιν , δερμάτινα τζάκετ αλλά και t-shirt με στάμπες, έκανε τη δυναμική εμφάνιση στη νεολαία με μεγάλη ανταπόκριση, ενώ έχει κρατήσει στο φανατικό κοινό του, δυνατές βάσεις μέχρι και σήμερα.

Η χώρα μας, η αλήθεια είναι, ότι απείχε και απέχει από τους ρυθμούς της μόδας που ’’τρέχουν’’ στο εξωτερικό. Βέβαια, ανέκαθεν από τον χώρο της ψυχαγωγίας Ελληνίδες στήριζαν την μόδα στις εποχές τους, όσο και αν σχολιάστηκαν ως εκκεντρικές, όπως η Ζωζώ Σαπουτζάκη , Ρένα Βλαχοπούλου, Ζωή Λάσκαρη και άλλες…

Στο σήμερα,  πολλές νέες performer και καλλιτέχνιδες, γνωρίζουν από μόδα και πολλές φορές προκαλούν με αυτό, δίνοντας μια νέα υπόσταση στο χώρο.

Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν, πως οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι καταιγιστικές, πρέπει να αναγνωρίζουμε και να υποστηρίζουμε πάνω από όλα το προσωπικό μας style από όποια δεκαετία και αν προέρχεται, αρκεί από μοντέρνο και σικάτο να μην καταλήγει γελοίο….

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα