“Μπλόκο” στην επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Άμυνας στην Τουρκία

TurkishFlagLH Άγκυρα δεν επέτρεψε στον Γερμανό αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Ράλφ Μπράουκσίπε να επισκεφθεί τη βάση στο Ιντσιρλίκ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας. Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω βουλή της Γερμανίας.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Γαλλικού Πρακτορείου, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το «ταξίδι του υφυπουργού Άμυνας (Ραλφ) Μπράουκσιπε και βουλευτών της Μπούντεσταγκ στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να γίνει όπως προβλεπόταν αρχικά» και πρόσθεσε ότι «οι τουρκικές αρχές δεν είναι σύμφωνες αυτή τη στιγμή με τον προγραμματισμό του ταξιδιού», αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους λόγους της άρνησης της Άγκυρας.

Σύμφωνα όμως με τη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel, ο στρατηγός Ντίτερ Βάρνεκε, αρμόδιος για στρατηγικά ζητήματα στο ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας, εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης της επιτροπής Άμυνας της Μπούντεσταγκ ότι οι Τούρκοι συνέδεσαν την άρνησή τους να επιτρέψουν να γίνει η επίσκεψη, που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους γερμανούς κοινοβουλευτικούς στις αρχές του μήνα.

Η αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ (νότια Τουρκία) φιλοξενεί αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συμπεριλαμβανομένων μαχητικών Τορνέιντο της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία συμμετέχουν σε αποστολές αναγνώρισης, καθώς και αεροσκαφών ανεφοδιασμού εν πτήσει.

Μετά την ψηφοφορία με την οποία η Μπούντεσταγκ αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ανοικτά την οργή του και διεμήνυσε ότι θα υπάρξουν αντίποινα.

Σχετικά Νέα