Δημοσιεύθηκε στις: Πα, Ιούλ 1st, 2016

Μπενουά Κερέ: Η ελληνική κρίση κατέδειξε τις αδυναμίες της Ευρωζώνης

Μπενουά-Κερέ-990x557Τις αδυναμίες του μοντέλου λειτουργίας της Ευρωζώνης (καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, υψηλά κόστη) υποστηρίζει ότι ανέδειξε η ελληνική κρίση το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Κερέ υποστήριξε την ανάγκη ισχυρότερης ενοποίησης της Ευρωζώνης σημειώνοντας ότι «το ευρώ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να προστατευθεί. Αυτό προϋποθέτει ότι θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, η οποία θα εστιάζει σε κοινούς θεσμούς της Ευρωζώνης που θα λογοδοτούν στους πολίτες. Χωρίς αυτή, η ικανότητά μας να αντιδρούμε θα είναι περιορισμένη και, για μια ακόμη φορά, θα χάσουν οι πιο ευάλωτοι και οι νεότεροι. Η εμπειρία από την κρίση με έχει πείσει ότι μία διακυβερνητική Ευρώπη, όπου οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τις κυβερνήσεις, θα καταδίκαζε το ευρώ σε μακροχρόνια αδυναμία».

Ο Κερέ τόνισε, παράλληλα, ότι «η ελληνική κρίση έδειξε τα όρια αυτής της διαδικασίας: οι αποφάσεις είναι πολύ αργές και προκαλούν υψηλό κόστος για όλους».

Eπίσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός γαι τον κίνδυνο επανάληψης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, όπως το 2012, αν υπάρξει καθυστέρηση στην πολιτική αντίδραση, υπογραμμίζοντας ότι «από το 2010, όποτε απειλείτο η ενότητα του ενιαίου νομίσματος, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έπαιρναν τις αναγκαίες αποφάσεις. Πριν από ένα έτος επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Εάν εμφανισθούν νέες αδυναμίες, είμαι πεπεισμένος ότι οι κυβερνήσεις θα συνεργασθούν ξανά».

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo