Μπαν Κι Μουν: Να συνεχιστούν οι συνομιλίες για συμφωνία στο Κυπριακό

moun_synomilies708_0Nα συνεχίσουν τις προσπάθειες για συμφωνία για την επανένωση της νήσου προέτρεψε τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, ο Μπαν διαπιστώνει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξήχθησαν τις τελευταίες δέκα ημέρες και ότι «δεν προέκυψαν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τα κριτήρια, όσον αφορά το εδαφικό».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη ότι «συμμερίζεται την απογοήτευση» των δύο ηγετών και «τους προτρέπει να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να ξεπεραστεί αυτή η συγκεκριμένη δυσκολία και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο» που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Ο Μπαν διαβεβαιώνει ότι θα έλθει ξανά σε επαφή με τους δύο ηγέτες για να «εξεταστούν τα επόμενα βήματα» και στο μεταξύ «καλεί τα μέρη να αποφύγουν κάθε δήλωση ή ενέργεια που θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών».

«Δεν είναι ασυνήθιστο να ενσκήπτουν προσωρινά εμπόδια όταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες φθάνουν στην τελική τους φάση», σημείωσε ακόμη ο Γενικός Γραμματέας.

Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε ακόμη τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) να κάνουν ό,τι μπορούν για να «υποστηρίξουν τους δύο ηγέτες τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται, οι οποίες θα είναι κρίσιμες για τις διαπραγματεύσεις και για το μέλλον της Κύπρου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Νέα