Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Ιούλ 18th, 2016

Μοσκοβισί – Τσακαλώτος:Για να επανακάμψει η Ελλάδα, χρειάζεται μια αξιόπιστη λύση για το χρέος

tsakalotos-moscovici«Έχει έρθει η ώρα για την Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να τελειώνει με την μικροδιαχείριση της κρίσης» είπε ο Πιερ Μοσκοβισί, επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών.

«Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί προς τα εμπρός και να δείξει αποφασιστικότητα. Το επίκεντρο πρέπει να δοθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων» επέμεινε ο κ. Μοσκοβισί.

«Ποτέ δεν θέλαμε ένα Grexit. Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με το Brexit. Αυτό με λυπεί» συνέχισε ο Γάλλος επίτροπος.

Κατά την άποψη που εξέφρασε ο Πιερ Μοσκοβισί «για να επανακάμψει η Ελλάδα, χρειάζεται μια αξιόπιστη λύση για το χρέος. Χρειάζεται να είναι και οι Έλληνες ενωμένοι».
Τσακαλώτος: Χρειάζεται συμφωνία για το χρέος πριν τα Χριστούγεννα

Λαμβάνοντας τον λόγο από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε μεγαλύτερη ελευθερία στηνδιαχείριση του προγράμματος.

«Η Ελλάδα χρειάζεται να έχει μια νέα σχέση με τους θεσμούς με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην διαχείριση του προγράμματος» είπε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας ότι με τον κ. Μοσκοβισί συμφώνησαν να ολοκληρωθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα.

«Είναι προφανές ότι και τα πρωτογενή πλεονάσματα εξαρτώνται και από τη συμφωνία για το χρέος» συνέχισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ανακοινώνοντας ότι στις συνομιλίες με τον Πιερ Μοσκοβισί η ελληνική πλευρά έβαλε και θέμα ΕΚΑΣ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση για τις δυσκολίες του κόσμου.

«Βάλαμε και θέματα και μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, αλλά το βασικό θα είναι να υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο προοπτική. Είναι άλλο να ξέρεις ότι υπάρχει προοπτική και άλλο να ξέρεις ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Ψυχολογικά είναι άλλη κατάσταση» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο Ευκλείδης γνωρίζει πολύ καλά τις συνθήκες και το τι πρέπει να κάνουμε για την επιτυχία του προγράμματος» απάντησε σε σχετική ερώτηση ο Πιερ Μοσκοβισί.

Οι αποφάσεις για το χρέος και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα ληφθούν το φθινόπωρο, εφ’ όσον κλείσουν γρήγορα τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης και αμέσως μετά η δεύτερη αξιολόγηση, συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί και εξέφρασε την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετέχει πλήρως το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη δεύτερη αξιολόγηση ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι θα μπουν τα πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε άλλη ερώτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε ότι είναι υπό συζήτηση αν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα κλείσει πριν από τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo