Μονόδρομος για όλους το ενωμένο Ιράκ, διεμήνυσαν και πάλι οι ΗΠΑ

Το Ιράκ πρέπει να παραμείνει ενιαίο, υπό μία εθνική κυβέρνηση, κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορούν να πάρουν οι Κούρδοι, οι Σιίτες και οι Σουνίτες για να προχωρήσουν μπροστά, διεμήνυσαν για μια ακόμη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή τη φορά δια στόματος των εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων δημοσιογράφων που έγινε χθες.

«Θεωρούμε ότι ένα ενωμένο Ιράκ είναι ο μοναδικός δρόμος για να προχωρήσει μπροστά» η χώρα αυτή, τόνισε ο αμερικανός υποστράτηγος Keneth MacKenzie, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε μαζί με την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν οι ιρακινές δυνάμεις χρησιμοποιούν αμερικανικό εξοπλισμό για να επιτεθούν στους κούρδους μαχητές στο Κιρκούκ ή αλλού, ο ίδιος περιορίστηκε να απαντήσει λέγοντας πως «δεν βοηθάμε κανέναν να επιτεθεί σε κανέναν άλλον μέσα στο Ιράκ, ούτε τους Κούρδους, ούτε τους Ιρακινούς».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις ιρακινές δυνάμεις αλλά ταυτόχρονα και την ειρηνική επίλυση των διενέξεων εντός του Ιράκ προκειμένου να ενωθεί η χώρα. Ο κοινός εχθρός στο Ιράκ συνεχίζει να είναι η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), συμπλήρωσε.

Η τελευταία μεγάλη μάχη

Στο μεταξύ, τα κυβερνητικά στρατεύματα του Ιράκ ανακατέλαβαν την Πέμπτη στρατιωτικές βάσεις και χωριά στα δυτικά σύνορα της χώρας με τη Συρία, κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης εναντίον του τελευταίου σημαντικού προπυργίου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην ιρακινή επικράτεια.

Η έφοδος εξαπολύθηκε ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και οι παραστρατιωτικοί που μάχονται στο πλευρό τους κινούνταν για να κλείσουν σε «μέγγενη» τους τζιχαντιστές.

Σκοπός της επιχείρησης είναι να αποσπαστεί από το Isis η τελευταία ιρακινή περιοχή που κατέχει, στην κοιλάδα του Ευφράτη ποταμού, ο οποίος διασχίζει την επαρχία Ντέιρ Εζόρ στη Συρία και φτάνει ως την αλ Κάιμ, στο δυτικό Ιράκ. Πρόκειται για την «τελευταία μεγάλη μάχη εναντίον του Isis», όπως είχαν σημειώσει πρόσφατα στρατηγοί του διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει τις ιρακινές δυνάμεις.

Η επιχείρηση άρχισε στην πόλη αλ Κάιμ, στην αχανή επαρχία αλ Άνμπαρ, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο κι όπου τα σύνορα χαρακτηρίζονται πορώδη.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης ο ιρακινός πρωθυπουργός, Haider al-Abadi, ανακοίνωσε «την έναρξη της μάχης για την απελευθέρωση της αλ Κάιμ, της Ράουα και των γύρω χωριών» στην επαρχία αλ Άνμπαρ, μια περιοχή όπου βρίσκονται περίπου 1.500 τζιχαντιστές, σύμφωνα με τη Βαγδάτη και τον διεθνή συνασπισμό. «Οι μαχητές του ΙΚ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πεθάνουν ή να παραδοθούν», ξεκαθάρισε.

Ο al-Abadi έκανε την ανακοίνωση ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν, που επαναβεβαίωσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Ιράκ για την υποστήριξη της Τεχεράνης στη Βαγδάτη.

Σημειώνεται ότι το 2014, οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει περί το ένα τρίτο της επικράτειας του Ιράκ, κάνοντας μια κεραυνοβόλα προέλαση. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια εκδιώχθηκαν από το 95% των εδαφών που κατείχαν και η αλ Κάιμ αποτελεί πλέον το τελευταίο οχυρό τους στη χώρα αυτή.

 

Ο διεθνής συνασπισμός, ο οποίος χαιρέτισε την έναρξη της επιχείρησης, γνωστοποίησε ότι προχώρησε σε περίπου δεκαπέντε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στην περιοχή αλ Κάιμ αλλά και στην περιοχή Μπουκάμαλ, στη συριακή πλευρά των συνόρων, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Παράλληλα, αναγνώρισε ότι οι επιδρομές του στο Ιράκ και στη Συρία στοίχισαν τη ζωή σε επιπλέον 51 άμαχους, κάτι που σημαίνει πως το σύνολο των αμάχων που παραδέχεται ότι έχουν σκοτωθεί τα τρία χρόνια της αεροπορικής εκστρατείας του ανέρχεται σε «τουλάχιστον» 786.

Σύμφωνα με το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, περισσότεροι από 10.000 άμαχοι που έχουν φύγει από την αλ Κάιμ έχουν φτάσει σε καταυλισμούς εκτοπισμένων γύρω από τη Ράμαντι, στην ίδια επαρχία, από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης από την πλευρά του υπολογίζει ότι περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την επαρχία αλ Άνμπαρ μέσα στο 2017.

Μάχες και στο ιρακινό Κουρδιστάν

Το Ιράκ εξαπέλυσε αυτή τη νέα επιχείρηση εναντίον των τζιχαντιστών την ώρα που μέρος των ιρακινών στρατευμάτων κινείται για να ανακτήσει τον έλεγχο σε περιοχές που διεκδικούν η Βαγδάτη και η αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ.

Μάχες με τη χρήση βαρέος πυροβολικού ξέσπασαν την Πέμπτη ανάμεσα σε Πεσμεργκά, κούρδους μαχητές, και τις κυβερνητικές δυνάμεις που κινούνται προς τη μεθοριακή διέλευση Φισχαμπούρ, στα σύνορα με την Τουρκία, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι Πεσμεργκά χρησιμοποίησαν όλμους και τηλεκατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στην προέλαση των ιρακινών στρατευμάτων που ξεκίνησαν από τη Ζούμαρ, μια πετρελαιοπαραγωγική περιοχή βορειοδυτικά της Μοσούλης.

Η Βαγδάτη εννοεί να θέσει υπό τον έλεγχό της όλες τις περιοχές από όπου διέρχεται ο αγωγός που φθάνει ως το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν και να πάρει το Φισχαμπούρ, στα τριεθνή σύνορα Ιράκ-Τουρκίας-Συρίας.

Η κρίση ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν, που κλιμακώθηκε μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία των Κούρδων, που η Βαγδάτη χαρακτήρισε παράνομη, κλιμακώνεται.

Ενώ η Αρμπίλ δηλώνει έτοιμη να «αναστείλει» την εφαρμογή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας –το «ναι» όπως αναμενόταν επικράτησε με διαφορά– η Βαγδάτη απορρίπτει την πρόταση και διαμηνύει ότι δεν θα αποδεχθεί παρά μόνο την «ακύρωση» του δημοψηφίσματος, διατύπωση που υιοθετεί και η Τουρκία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο παρουσιάστηκε κεκλεισμένων των θυρών έκθεση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Ιράκ, προέτρεψε την ιρακινή κυβέρνηση και τις αρχές του Κουρδιστάν να ορίσουν το συντομότερο ένα χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων προκειμένου να τερματιστεί η κρίση.

Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε παράλληλα από τα μέρη να απόσχουν από τη χρήση βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα