Μικτά πρόσημα στην Ασία

Μικτά πρόσημα καταγράφουν σήμερα οι ασιατικοί δείκτες με τους φόβους για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας να παραμένουν στο επίκεντρο. Ωστόσο, οι δείκτες περιόρισαν σημαντικά τις αρχικές τους απώλειες, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα τις Wall Street Journal, Κίνα και ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει σιωπηρά διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των ΗΠΑ στις κινεζικές αγορές.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,57% διαγράφοντας τις αρχικές απώλειες, ενώ αντίθετα πτωτικά κατά 0,97% και 0,52% έκλεισαν οι New Zealand στη Νέα Ζηλανδία και ASX 200 στην Αυστραλία, αντίστοιχα.

Σε αρνητικό έδαφος και οι κινεζικοί δείκτες, με τον Shanghai Composite να χάνει 0,55%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει οριακές απώλειες της τάξης του 0,07%. Αντίθετα, κέρδη 0,84% σημειώνει αυτή την ώρα ο Kospi στη Νότια Κορέα.

Σημειώνεται ότι η Κίνα προχώρησε σήμερα στην έναρξη της εμπορικής διαπραγμάτευσης μελλοντικών συμβολαίων πώλησης πετρελαίου στο κινεζικό νόμισμα (γουάν) στο Διεθνές Ενεργειακό Χρηματιστήριο της Σανγκάης.

Πρόκειται για τα πρώτα πετρελαϊκά συμβόλαια που διαπραγματεύονται σε κινεζικό χρηματιστήριο και απευθύνονται σε ξένους επενδυτές. Τα συμβόλαια αυτά, καλύπτουν χρονικά την διάθεση πετρελαίου από τον Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι το Μάρτιο του 2019.

Οι τιμές αναφοράς για 15 συμβόλαια καθορίστηκαν στα 416 γουάν (65,8 δολάρια) 388 γουάν και 375 γουάν το βαρέλι, ανάλογα με την ημερομηνία παράδοσης του πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Wall Street ολοκλήρωσε την χειρότερη εβδομάδα των δύο τελευταίων ετών, με τους δείκτες να καταγράφουν ισχυρές απώλειες λόγω των φόβων έναν εμπορικό πόλεμο, μετά και την ενέργεια των ΗΠΑ να ανακοινώσουν νέους δασμούς που στοχεύουν αποκλειστικά στην Κίνα. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε 5,7%, ο S&P 6% και ο Nasdaq 6,5%. Όλοι τους κατέγραψαν τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Ιανουάριο του 2016.

Σχετικά Νέα