Μικροφωνική Παρέμβαση κατά των TTIP και CETA στο Σύνταγμα

Όπως αναφέρει το κάλεσμα από το δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών «Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA»:

 

Στις 28 και 29 Ιουνίου 2016 πρόκειται να συνέλθει  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ως γνωστό «Μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 κρατών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετέχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ.Αλέξης Τσίπρας, μεταξύ των άλλων θεμάτων θα αποφασισθεί και η δρομολόγηση εφαρμογής της  Εμπορικής συμφωνίας CETA, μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.

Επιπρόσθετα υπάρχει και η πρόσφατη δήλωση (30/5/2016) του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Γιουνκέρ, σύμφωνα με την οποία, θα καλέσει τους αρχηγούς των κρατών να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την Εμπορική Συμφωνία TTIP μεταξύ των ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, οι αρμόδιοι Υπουργοί, τα πολιτικά κόμματα, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές της χώρας μας, οφείλουν να πάρουν πολύ σοβαρά υπ’ όψη τους τις δραματικές συνέπειες που θα έχουν για την Ελλάδα οι ληστρικές εμπορικές συμφωνίες CETA και TTIP, στη δημοκρατία, στην Εθνική και Τοπική οικονομία, στο περιβάλλον, στην εθνική ανεξαρτησία, στα προσωπικά δεδομένα, στις εργασιακές σχέσεις, στην αγροτική παραγωγή και στην ασφάλεια τροφίμων, στη δικαιοσύνη, στο δίκαιο εμπόριο.

Σοβαρές αντιστάσεις και Πρωτοβουλίες για να «μπλοκαριστούν» οι TTIP CETA αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη και πρόσφατα και στη χώρα μας α) με τις αποφάσεις 17 Δήμων, 2 Περιφερειών, ΠΕΔ Αττικής (συμμετέχουν 66 Δήμοι)  για Ελεύθερες Ζώνες από τις TTIP CETA β) με τις δράσεις της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA και άλλων οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών γ) Με τη δημιουργία Τοπικών και Περιφερειακών Επιτροπών ενάντια στις TTIP CETA, όπως στη Θεσσαλία, στην Κρήτη, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιόνια νησιά κ.λπ. δ) Με την πρόσφατη απόφαση της «Εταιρίας Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» (15/6/2016) ε) Με την απόφαση της ΑΔΕΔΥ κ.λπ.

Υπογραμμίζουμε ότι τυχόν επιμέρους “βελτιώσεις” στις συμφωνίες αυτές,  δεν ανατρέπουν το βασικό και επιθετικό σχεδιασμό των εταιριών και των πολιτικών εκπροσώπων τους να πάρουν πίσω τις οποιεσδήποτε κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ.Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 28,29 Ιουνίου 2016 για τη CETA και την TTIP:

  1. Να απαιτήσει η συμφωνία CETA να χαρακτηριστεί μικτή, έτσι ώστε αν δεν βρεθούν εμπόδια να την «μπλοκάρουν», να συζητηθεί στα Εθνικά Κοινοβούλια και εκεί να αναλάβει ο καθένας τις πολιτικές του ευθύνες.

  2. Να μη συμφωνήσει με την «προσωρινή εφαρμογή» της CETA και στη συνέχεια να μην επικυρώσει την Εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε.

  3. Να μην επιβεβαιώσει στον κ.Γιουνκέρ την υποστήριξη της Ελληνικής κυβέρνησης για τη συνέχιση  των διαπραγματεύσεων για την TTIP. Το ίδιο αίτημα, να αποσύρουν οι Πρωθυπουργοί των χωρών της Ε.Ε την υποστήριξή τους  στην TTIP, υπογράφουν εκατοντάδες Ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Το αίτημα αυτό προς τους Πρωθυπουργούς των χωρών της Ε.Ε. θα παραδοθεί με επιστολή τις επόμενες ημέρες.

  4. Να μη συμβάλλει στην ολοκλήρωση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων για τις TTIP και TISA.

ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΚΟΜΜΑΤΑ

STOP TTIP CETA

22/6/2016

Σχετικά Νέα