Μηνύματα ελπίδας, χαράς και αισιοδοξίας έστειλαν 30.000 καρναβαλιστές από την Πάτρα

Περισσότερες από πέντε ώρες διήρκεσε η φετινή μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στην Πάτρα, με τους 30.000 καρναβαλιστές να στέλνουν μηνύματα ελπίδας, χαράς και αισιοδοξίας για την ζωή.

Η βροχή δεν στάθηκε ικανή να πτοήσει τους καρναβαλιστές, οι οποίοι με το χορό, το τραγούδι και το εκρηκτικό τους κέφι, παρέσυραν στους καρναβαλικούς ρυθμούς, τους χιλιάδες θεατές της παρέλασης.

Η μεγαλειώδης παρέλαση της Κυριακής ξεκίνησε λίγο μετά τις 14:00, με επικεφαλής τους προέδρους και αντιπροσώπους των συλλόγων των σοκολατοριχτών, μέλη του Δ.Σ. της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» και της γνωμοδοτικής επιτροπής. Ακολούθησαν η δημοτική μουσική, που παιάνιζε αποκριάτικους σκοπούς και καρναβαλικά τραγούδια, καθώς και τα άρματα του καρναβαλικού εργαστηρίου του δήμου Πατρέων. Η είσοδος του βασιλιά καρνάβαλου στην πλατεία Γεωργίου, που φέτος είχε τον τίτλο «παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός», αναγγέλθηκε για πρώτη φορά με ηχητικό μήνυμα που μεταδόθηκε μέσω μεγαλοπρεπούς επιβλητικής μουσικής και επιβραδύνοντας το ρυθμό της παρέλασης. Ακολούθησε το άρμα της βασίλισσας του καρναβαλιού ‘Αντριας Παναγιωτοπούλου, που αναπαριστούσε κυψέλη με μέλισσες, το άρμα «Ο Πόλεμος των Ναρκωτικών», εμπνευσμένο από το φετινό θέμα του πατρινού καρναβαλιού «καρναβαλιζόμαστε ελεύθεροι από ουσίες και εξαρτήσεις» και το άρμα του κέντρου ενημέρωσης δοτών μυελού των οστών και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, «Χάρισε ζωή».

Στην συνέχεια παρήλασαν τα άρματα του καρναβαλιού των μικρών «Ποσειδώνας», «Προπομπός Κιθαρίστας», «Ξαφνικά ένα Παπαγάλος», «Το Τραινάκι», «Πειρατικό Καράβι», «Ο Γάτος με ξίφος», «Γίγαντας και Κοκκινοσκουφίτσα», τα οποία μαγνήτισαν τα βλέμματα των θεατών.

Αμέσως μετά την σκυτάλη πήραν οι 30.000 καρναβαλιστές. Ευρηματικότητα, φαντασία, ατελείωτος χορός κι ένα ποτάμι χρωμάτων, χαρούμενων διαθέσεων και εκπλήξεων «πλημμύρισε» την οδό Κορίνθου, την πλατεία Γεωργίου, αλλά και τους γύρω δρόμους.

Οι καλαίσθητες στολές, τα υπέροχα καπέλα, οι ευρηματικές κατασκευές, η σάτιρα, καθώς ο χείμαρρος της φαντασίας, του κεφιού και της ζωντάνιας, άφησαν το στίγμα τους και στην φετινή καρναβαλική παρέλαση.

Η παρέλαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00, με το αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου έθιμο του σοκολατοπόλεμου. Οι πέντε σύλλογοι των σοκολατοριχτών μοίρασαν μεγάλες ποσότητες σοκολάτες στους θεατές, που βρίσκονταν στα πεζοδρόμια της οδού Κορίνθου.

Στις 21:00 θα ξετυλιχτεί η τελευταία πράξη του πατρινού καρναβαλιού του 2017, με την τελετή λήξης και την καύση του βασιλιά καρνάβαλου και ταυτόχρονα θα ανανεωθεί το ραντεβού για το καρναβάλι του 2018.

Πάνω από 30.000 άνθρωποι στην «ποδαράτη» νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο

Περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές, οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή «ποδαράτη» παρέλαση, πλημμύρισαν το κέντρο της Πάτρας.

Η παρέλαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:30 το Σάββατο και στην κορυφή βρισκόταν ο βασιλιάς καρνάβαλος. Ακολουθούσαν το άρμα της βασίλισσας που φέτος είναι η ‘Αντρια Παναγιωτοπούλου, καθώς και τα υπόλοιπα καρναβαλικά άρματα του δήμου.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν τα μέλη των 126 πληρωμάτων του «κρυμμένου θησαυρού». Πολύχρωμες και πρωτότυπες στολές που χαρακτηρίζονται από φαντασία, ανατροπή και ευρηματικότητα, αντλούν τα θέματά τους τόσο από την πολιτική, όσο και από την καθημερινότητα.

Οι καρναβαλιστές, με τους δικούς τους φωτισμούς στις στολές τους και τα καπέλα τους, προσέφεραν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, δίνοντας μεγαλοπρέπεια στην τελευταία νύχτα του πατρινού καρναβαλιού του 2017.

Παράλληλα, τα πεζοδρόμια της οδού Κορίνθου, όπως και η πλατεία Γεωργίου, κατακλύστηκαν από κόσμο που παρακολουθούσε την παρέλαση και συμμετείχε στη μεγάλη γιορτή της πόλης, αφού οι καρναβαλιστές κατάφεραν  με τον δικό τους τρόπο, να τους παρασύρουν στους ρυθμούς της χαράς και του κεφιού.

Δείτε φωτογραφίες του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου από την νυχτερινή παρέλαση (πηγή: gazzetta.gr)

Γιαουρτομαχίες και κυνήγι κρυμμένου θησαυρού στο Ναύπλιο

Με μεγάλη συμμετοχή αναβίωσε το παραδοσιακό παιχνίδι «Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού» στην Πλατεία Συντάγματος στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου το Σαββάτο.

Ένα μέρος του παιχνιδιού θέλει τα παιδιά να βουτάνε με το πρόσωπο μέσα σε γιαούρτι και αφρό για να βρουν ένα γρίφο του κρυμμένου θησαυρού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Δήμο Ναυπλιέων και τον ΔΟΠΠΑΤ, στοχεύουν στη διατήρηση της παράδοσης και την αναβίωση των εθίμων, παλαιών και νεότερων.

Καρναβάλι στη Λάρισα

Σε ρυθμούς αποκριάς κινήθηκε η Λάρισα το Σάββατο, όπου «μπουλούκια» μεταμφιεσμένων τριγύρισαν στην πόλη και αναβίωσαν παραδοσιακά έθιμα από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στη Λάρισα δεν υπήρξε Καρνάβαλος και παρέλαση με άρματα, αλλά θίασοι μεταμφιεσμένων, τα περίφημα μπουλούκια, που τα συνόδευσαν μουσικοί με γκάιντες, νταούλια, κλαρίνα, κιθάρες και βιολιά, ξεσηκώνοντας την πόλη με τα τραγούδια τους, τους αστεϊσμούς και τις αθυροστομίες τους.

Τα μπουλούκια σήμερα Σάββατο λίγο μετά τις 11:30, πορευτήκαν στο κέντρο της πόλης με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων και κατέληξαν λίγο μετά τις 13:30 στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου στήθηκε ένα μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι, ενώ παρουσιάστηκαν χοροί και αναπαραστατικά έθιμα (η απαγωγή της νύφης, γαϊτανάκι, καμήλα κ.λπ).

Σε μια πλευρά της πόλης από νωρίς το πρωί στήθηκε ένας παραδοσιακός γάμος με έντονο αποκριάτικο και χιουμοριστικό στοιχείο. «Στολίσαμε τη νύφη, το μυστήριο έγινε και στήσαμε ένα μεγάλο γλέντι με χορούς και μουσικές στο κέντρο της Λάρισας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χορίαμβος Νίκος Σαμαρίνας, περιγράφοντας το αποκριάτικο δρώμενο που υλοποίησε το μπουλούκι του συλλόγου.

Αντίστοιχα και ο Σύλλογος Μικρασιατών Λάρισας, αναβίωσε το έθιμο της καμήλας, και ένα μπουλούκι με συνοδεία οργάνων χόρεψε στους πεζόδρομους της πόλης. Πόντιοι και Αργιθεάτες, αλλά και ο Σύλλογος Φιλιππούπολης με τις δικές τους ιδιαίτερες στολές έστησαν το δικό τους γλέντι στη κεντρική πλατεία της Λάρισας και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Το ξανθιώτικο καρναβάλι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών

Έντονα χρώματα. Μουσική, χορός, στολές, παιδιά, γονείς, μικροί και μεγάλοι. Φέτος στους δρόμους της Ξάνθης θα παρελάσουν περίπου 12.000 καρναβαλιστές – ντόπιοι, μέλη συλλόγων κι εκδρομείς από όλη την Ελλάδα. Επισκέπτες έχουν έρθει στη Θράκη από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία. Τα ξενοδοχεία όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Αν.Μ.Θράκης είναι γεμάτα. Ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι τουρίστες θα βρεθούν αυτό το τριήμερο στη Θράκη.

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στην Ξάνθη κορυφώνονται αύριο με την Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, σε 18 ώρες από τώρα, και το ξέφρενο γλέντι στο μεγάλο πάρκο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών, αλλά και του κόσμου.

15 μέρες ξέφρενου γλεντιού, 30 Πολιτιστικοί Σύλλογοι, 52 χρόνια διεξαγωγής, 100.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Ένα μεγάλο γλέντι που γράφει τη δική του ιστορία στην όμορφη Ξάνθη.

Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η αυλαία θα πέσει με το Ξανθιώτικο έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι κι επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

Σχετικά Νέα