Με σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία ο πρώτος προϋπολογισμός του Μακρόν

Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα περικοπές στους φόρους και τις δαπάνες στον πρώτο προϋπολογισμό του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαιώνοντας ότι θα αποκαταστήσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία της Γαλλίας στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που παρουσιάζει η σταθερή ανάπτυξη, η οποία αναμένεται φέτος και τον επόμενο χρόνο σε υψηλό εξαετίας στο 1,7%, προκειμένου το δημόσιο έλλειμμα να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για πρώτη φορά από το 2007.

 

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει κάτω από το όριο της ΕΕ για 3% του ΑΕΠ φέτος και θα διαμορφωθεί στο 2,9% πριν υποχωρήσει στο 2,6% το 2018.

Με δύο χρόνια κάτω από το όριο του 3%, ο Λεμέρ δήλωσε ότι η Γαλλία οδεύει προς την εξοδό της από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ. «Προκειμένου να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη, πρέπει να σεβαστούμε τις ευρωπαϊκές μας δεσμεύσεις», δήλωσε ο Λεμέρ σε δημοσιογράφους παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό.

«Είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη μαζί με την Ισπανία που βρισκόμαστε στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», πρόσθεσε, μιλώντας μία ημέρα αφού ο Μακρόν παρουσίασε το φιλόδοξο όραμά του για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης.

Ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμαμέν δήλωσε ότι οι περικοπές δαπανών θα ανέλθουν στα 16 δισεκ. ευρώ, συγκριτικά με τα 20 δισεκ. ευρώ που σχεδίαζε αρχικά η κυβέρνηση. Ο Λεμέρ δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξουν μειώσεις φόρων κατά έξι δισεκ. ευρώ για τα νοικοκυριά και κατά τέσσερα δισεκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

«Οι Γάλλοι χρειάζεται να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τους φόρους μας», δήλωσε ο Λεμέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα