Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Mε κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές, σήμερα Παρασκευή, οι ευρωπαϊκές αγορές μετά και τον τερματισμό των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας όπου δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος. Το επενδυτικό κοινό εστίασε και στην ομιλία του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στο Jackson Hole.

Ειδικότερα, στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,05% στις 383,56 μονάδες και ο Euro Stoxx 50 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με άνοδο 0,29%, στις 3.429,28 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX 30 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,23% στις 12.394, 52 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο.

Ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 5.432,20 μονάδες, και ο FTSE 100 σημείωσε επίσης κέρδη κατά 0,19% στις 7.577,49 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,65% και διαμορφώθηκε στις 20.741,96 στον απόηχο δημοσιεύματος ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Ιταλό πρωθυπουργό στην συνάντηση τους στην Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν με το ιταλικό χρέος.

Με κέρδη 0,23% έκλεισε και ο ισπανικός δείκτης ο οποίο διαμορφώθηκε στις 9.589,50 μονάδες.

Σχετικά με την εμπορική διένεξη ΗΠΑ – Κίνας, οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη ολοκληρώθηκαν χωρίς να σημειωθεί πρόοδος, οδηγώντας τους αναλυτές να εκφράσουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κρίσης με την επιβολή και νέων δασμών εκατέρωθεν.

Ένας νέος γύρος συνομιλιών των δύο πλευρών δεν έχει προγραμματιστεί, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η κινεζική αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στην πιθανότητα να μην πραγματοποιηθούν νέες διαπραγματεύσεις μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο της Fed, ο Jerome Powell υπερασπίστηκε τη στρατηγική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων δίνοντας την απάντησή του στις κριτικές πως η κεντρική τράπεζα κινείται είτε πολύ γρήγορα, είτε πολύ αργά, θέτοντας σε κίνδυνο την επέκταση της οικονομίας.

Οι σταθερές αυξήσεις επιτοκίων της Fed είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ και κρατήσουμε την ανάπτυξης της απασχόλησης όσο πιο ισχυρή γίνεται, συγκρατώντας παράλληλα των πληθωρισμό, δήλωσε ο Powell στο πλαίσιο του ετήσιου οικονομικού συνεδρίου της Fed στο Jackson Hole του Κάνσας Σίτι.

Οι δηλώσεις του επιβεβαιώνουν τα σχέδια της Fed να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που ούτε θα ωθεί αλλά ούτε θα επιβραδύνει την οικονομία μετά από σχεδόν μια δεκαετία που επιχειρούσε να τονώσει την οικονομία κρατώντας πολύ χαμηλά τα επιτόκια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα