Με άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης-υποκατάστασης συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης

Κοντά σε συμπολίτες μας που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικά πέρασε το βράδυ των Χριστουγέννων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε σε ένα καφενείο στην πλατεία Βάθης, προκειμένου να έχει μία ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση μαζί τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άκουσε τις προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν καταφέρει να απεξαρτηθούν από τις τοξικοεξαρτητικές ουσίες. Άκουσε για το πώς ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τα ναρκωτικά. Άκουσε για τα βιώματά τους ως χρήστες μέχρι και την ένταξή τους σε πρόγραμμα απεξάρτησης καθώς και για τα προβλήματα μετά την ολοκλήρωση της απεξάρτησης, κατά τη διαδικασία επανένταξης. Στο τέλος, μάλιστα, της συζήτησης πέρασε, μαζί με την κινητή μονάδα της ΜΚΟ Praksis από διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, στα οποία η οργάνωση κάνει καθημερινά παρεμβάσεις, με στόχο να βοηθήσει ανθρώπους που κάνουν χρήση ουσιών αλλά και παρεμβάσεις υπέρ άλλων ομάδων όπως οι άστεγοι, τα εκδιδόμενα άτομα και τα θύματα διεθνικής σωματεμπορίας.

Στη διάρκεια της συζήτησης που είχε ο κ. Μητσοτάκης με συμπολίτες μας που ακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα απεξάρτησης από ναρκωτικά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένας αποτελεσματικότερος μηχανισμός εκπαίδευσης, τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδία στα σχολεία. Παράλληλα, συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίον οι απεξαρτημένοι πρώην χρήστες μπορούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας χωρίς να αντιμετωπίζουν το στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία ενός άνδρα 58 ετών που άρχισε τη χρήση σε ηλικία 23 ετών και ολοκληρώνει σε λίγο καιρό με επιτυχία πρόγραμμα απεξάρτησης.

«Αν είσαι πάνω από 45 χρονών είναι πολύ δύσκολο να βρεις δουλειά. Φαντάσου να λες κι ότι είσαι πρώην χρήστης ναρκωτικών», ανέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που απάντησε πως παιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη για να ολοκληρώσει κανείς προγράμματα απεξάρτησης και ότι η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει ενεργότερα όσους προσπαθούν να απεξαρτηθούν και τα καταφέρνουν. «Θα ενισχύσουμε με κάθε τρόπο αυτήν την προσπάθεια», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συζήτηση ήρθαν και παραδείγματα πολιτικών που έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών που ανέδειξαν οι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, η οποία, όπως σχολιάστηκε, είναι η πλέον αποτελεσματική για την προστασία της υγείας και της ζωής των χρηστών. Η λειτουργία ανάλογων χώρων, όπως είπαν οι πρώην χρήστες, λειτουργεί σε πολλές χώρες ως προ-στάδιο της διαδικασίας απεξάρτησης και επανένταξης και συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της εγκληματικότητας. Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συγκεκριμένη πρόταση και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα σοβαρό αντεπιχείρημα για τη μη λειτουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης και στην Ελλάδα. Οι πρώην χρήστες έδωσαν έμφαση και στο πρόβλημα της μετάδοσης του HIV, καθώς, όπως είπαν, οι δωρεάν σύριγγες που παρέχονται δεν επαρκούν και έτσι οι χρήστες ανταλλάσσουν χρησιμοποιημένες. Ανάμεσα σε όσους συνομίλησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν και άνθρωποι που έχουν φυλακιστεί. Η παρατήρηση ενός εξ’ αυτών, μάλιστα, τι «η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι πάρα πολύ εύκολη μέσα στη φυλακή», έγινε αφορμή να συζητηθεί λεπτομερώς και ο φαύλος κύκλος που συχνά προκαλεί ο αναποτελεσματικός τρόπος που αντιμετωπίζει γενικότερα η Πολιτεία το πρόβλημα των ναρκωτικών.

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα