«Μεταρρυθμίσεις σε τοξικό περιβάλλον έχουν μόνο χαμένους»

liargovasΤην εκτίμηση ότι το μνημόνιο έχει «κατασκευαστικά λάθη» έκανε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8.
Ο κ. Λιαργκόβας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εκείνο που αναγνωρίζω στο μνημόνιο είναι η πίεση που μας ασκούν για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να λύσουμε χρόνια προβλήματα. Βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσουν μόνο σε χαμένους. Το μνημόνιο έχει κατασκευαστικά λάθη».
Πάντως, ο κ. Λιαργκόβας θεώρησε ανέφικτη και καταστροφική μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Σε περίπτωση που βγούμε από το ευρώ η οικονομική και κοινωνική καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε σήμερα. θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα, μπορεί να μην μπορούμε να εισάγουμε τρόφιμα, αγαθά πρώτης ανάγκης, φάρμακα. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι ανέφικτη».
Ταυτόχρονα, πάντως, εκτίμησε ότι και το μνημόνιο ως έχει δεν βγαίνει, τονίζοντας ότι «όσο διατηρούμε αυτούς του υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για πολύ λιτότητα, τόσο δύσκολα θα μπορέσουμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο. Αυτό που πιστεύω είναι ότι πρέπει να σπάσει η τεράστια προσήλωση στη λιτότητα, δηλαδή να αλλάξουν και οι Ευρωπαίοι. Οι εταίροι πρέπει να δεχτούν ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε έξοδο αλλά επιτείνουν το αδιέξοδο. Στον βαθμό που πείθονται ότι η χώρα προσπαθεί, από την πλευρά τους θα πρέπει να δείξουν μία μεγαλύτερη κατανόηση έτσι ώστε να διορθώσουν μερικά κατασκευαστικά λάθη. Θα πρέπει να αρχίσει μία συζήτηση για μείωση της φορολογίας, γιατί συνεχώς κλείνουν επιχειρήσεις, αυξάνεται η ανεργία και έτσι οδηγούμαστε σε αδιέξοδα».

Σχετικά Νέα