Μεγάλη άνοδο της τουρκικής λίρας μετά τη νίκη Ερντογάν

imerisia_LARGE_t_1061_43587568

Μετά τη χθεσινή νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές,φαίνεται ότι η  τουρκική λίρα καταγράφει σήμερα πολύ μεγάλη άνοδο σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ.

Συγκεκριμένα,το πρωί η τουρκική λίρα σημείωνε άνοδο μεγαλύτερη του 4% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν σε 2,78 και έναντι του ευρώ σε 3,06.

Η αναλύτρια Βαλέρια Μπέντνικ της εταιρείας FXstreet δήλωσε,«Οι εκλογές αυτές θα τερματίσουν την μεταβατική περίοδο που επικρατούσε στην Τουρκία και θα επιτρέψουν μια ενίσχυση της οικονομίας της χώρας» ενώ πρόσθεσε«Η τουρκική λίρα μπορεί πλέον να γνωρίσει μια περίοδο μεγάλης ανόδου και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να επιστρέψει από τις 3 λίρες στις 2».

Η τουρκική λίρα είχε χάσει περισσότερο από 20% έναντι του αμερικανικού νομίσματος όπως και έναντι του ευρωπαϊκού από την αρχή της χρονιάς καθώς η τουρκική οικονομία βρισκόταν αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενός ισχυρού πληθωρισμού και ενός υψηλού επιπέδου δημόσιων ελλειμμάτων.

Εξάλλου, και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε σήμερα με άνοδο μεγαλύτερη του 5%.

Το πρωί κατά την έναρξη των συναλλαγών ο κύριος δείκτης του (BIST 100) σημείωνε άνοδο 5,4% και διαμορφωνόταν στις 83.735 μονάδες.

 

Σχετικά Νέα