Δημοσιεύθηκε στις: Δε, Νοέ 28th, 2016

Ματέο Ρέντσι: Επί ψήφου κρεμάμενος

%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%ad%ce%bf-%cf%81%ce%ad%ce%bd%cf%84%cf%83%ce%b9Η Ιταλία εισήλθε στην τελευταία εβδομάδα πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση με τον Ματέο Ρέντσι να παίζει το πολιτικό του μέλλον.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας αν κι αρχικά είχε δηλώσει πως η απόρριψη των μεταρρυθμίσεων θα σημάνει και την παραίτησή του, τις τελευταίες ημέρες επιδιώκει να θολώσει τα νερά.

«Ζήτω η Ιταλία! Να ψηφίσετε «ΝΑΙ» χωρίς να φοβάστε. Σας ευχαριστώ όλους», είπε ο Ματέο Ρέντσι σε μία προεκλογική εκστρατεία.

«Ο Ρέντσι ξεκίνησε την εκστρατεία του αναφέροντας ότι αν επικρατήσει το «ΟΧΙ», τότε θα παραιτηθεί. Τον καλούμε να τηρήσει την υπόσχεσή του. Οι Ιταλοί τον καλούν να τηρήσει την υπόσχεσή του», επισημαίνει ο Λουίτζι ντι Μάιο, βουλευτής του κινήματος των Πέντε Αστέρων.

«Πιστεύω ότι ο Ρέντσι έχει την τάση να υπερβάλλει ως προς την σημασία του δημοψηφίσματος. Αλλά θεωρώ πως τώρα αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ παραπλανητικό και πολύ επικύνδυνο για την Ιταλία», εκτιμά ο Μάσιμο Φράνκο, συγγραφές και πολιτικός αναλυτής στην Κοριέρε Ντελά Σέρα.

Η βασικότερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό των εξουσιών της γερουσίας, αλλά και των εκπροσώπων της, όπως και την παράλληλη αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών θεσμών, με τους επικριτές να θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αποκτά τεράστιο έλεγχο.

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo