Μαξίμου προς Σαμαρά: «Ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και όλα θα πάνε καλά»

Το σχόλιο έρχεται ως απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό, με αφορμή δηλώσεις συνεργατών του Αντ. Σαμαρά για τη θέση (σ.σ.: «ναι» στη σύνθετη ονομασία erga omnes;) που είχε εκφράσει παλαιότερα σε συνέντευξή του για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και όλα θα πάνε καλά», συνιστούν στον Αντώνη Σαμαρά κυβερνητικοί κύκλοι. Το σχόλιο έρχεται ως απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό, με αφορμή δηλώσεις συνεργατών του κ. Σαμαρά για τη θέση που είχε εκφράσει παλαιότερα σε συνέντευξή του για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Συγκεκριμένα, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη, Σαμαρά, απαντώντας νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφεραν, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Οι αθλιότητες του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Όπως ξέρει όλος ο κόσμος, ο Αντώνης Σαμαράς δεν δέχτηκε ποτέ ονομασία με το όνομα της Μακεδονίας! Ούτε από το απόσπασμα της συνέντευξής του που παρουσίασαν προκύπτει κατι τέτοιο. Αντίθετα εμφανίζεται βέβαιος ότι οι Σκοπιανοί θα απέρριπταν την «ενιαία ονομασία για καθε χρήση», όπως και συνέβη μέχρι σήμερα».«Έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνους απατεώνες και άγαρμπα fake news», προσθέτουν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

Το ερώτημα του Μαξίμου: «Συμφωνεί ή διαφωνεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Σαμαρά που είχε πει «ναι» στη σύνθετη ονομασία erga omnes;»

Νωρίτερα, ερώτημα προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσουν «αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τον πρώην πρόεδρο του κόμματός του και πρώην πρωθυπουγό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σε συνέντευξή του στις 28/11/2009 έλεγε πως εάν στη γείτονα δεχθούν το erga omnes «να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω» και πως «είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις», διατυπώνει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στο σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού παραπέμπει στο  βίντεο που ακολουθεί, στο οποίο ο κ. Σαμαράς δίνει συνέντευξη στο δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη και ακούγεται να λέει τα εξής:

«Στο θέμα των Σκοπίων, έχει βάλει ο Κώστας Καραμανλής «κόκκινες γραμμές». Είμαι με αυτές τις «κόκκινες γραμμές». Ομως διαλέγω αυτή τη στιγμή ένα σημαντικό κομμάτι από αυτές τις «κόκκινες γραμμές», ενόψει του όταν έχεις μια διαπραγμάτευση δεν λες όλα από την αρχή πάρτε τα, διότι τότε ο άλλος ξεκινάει να διαπραγματεύεται από εκεί που εσύ σταμάτησες και είπες μέχρι εδώ αντέχω. Ξεκινάει παρακάτω. Τι είναι η «κόκκινη γραμμή» που ενδιαφέρει; Είναι αυτό που οι Σκοπιανοί θεωρούν αδιανόητο γι αυτούς, το να δώσουν μια κοινή ονομασία για τη χώρα τους και στο εσωτερικό και έναντι τρίτων χωρών και έναντι των Διεθνών Οργανισμών. Αυτό που ο Καραμανλής το έχει πει και έμεινε ως περίφημος όρος «erga omnes». Αυτό οι Σκοπιανοί δεν το δέχονται και κατά την άποψη μου δεν πρόκειται να το δεχθούν. Δηλαδή τη λεγόμενη συνταγματική τους ονομασία να την αλλάξουν. Εγώ βλέπω ότι δεν θα το κάνουν και είπα: Αν αυτοί κάποια στιγμή το δεχθούν και την αλλάξουν, να συζητήσουμε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω».

Σχετικά Νέα