Μαξίμου: Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις

Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική ενίσχυσης των σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει σταματήσει παρά τις δύσκολες συνθήκες που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ο ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αρμόδιος για ζητήματα Ρωσίας, Δημήτρης Βελάνης.

Ο Κ. Βελάνης στη συνέντευξη του διαψεύδει τις φήμες και δημοσιεύματα που θέλουν τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις να έχουν επιδεινωθεί, αλλά ακόμα και δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο δήθεν η αμερικανική πρεσβεία απαγόρευσε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να έχει σχέσεις με Ρώσους επιχειρηματίες.

“Μερικοί άνθρωποι και μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν την επιθυμία τους για πραγματικότητα. Ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Πρώτον η σημερινή ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη μέρα δήλωσε ότι η πολιτική της οικοδομείται με βάση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και έτσι λειτουργεί στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της. Η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλες τις χώρες σε συνεργασία” δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε αρκετά φόρουμ στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη και πως υπήρξαν τόσες συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο και της κυβέρνησης με τη ρωσική κυβέρνηση όσες δεν είχαν γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια.

“Δεύτερον -λέει ο κ. Βελάνης- ενδεχομένως μια χώρα να επιθυμεί ή να αποπειραθεί να εμποδίσει μια άλλη χώρα. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας, βλέπουμε την αντιπαράθεση, η οποία φθάνει σε καταστάσεις ψυχρού πολέμου, εμφανίζονται εστίες πολέμου. Βλέπουμε τι συμβαίνει στη Συρία, τι συμβαίνει στην Ουκρανία”.

Γι’ αυτόν τον λόγο, επισημαίνει ο κ. Βελάνης, όσον αφορά τις ελληνορωρικές σχέσεις “τίποτα δεν θα αλλάξει, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως υποστηρίζουμε τις ελληνο-κινεζικές σχέσεις, όπως υποστηρίζουμε τις σχέσεις με την Αμερική”.

Μάλιστα, σε σχέση με την πολιτική αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, ο ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων Ρωσίας του Έλληνα πρωθυπουργού επισημαίνει ότι το 2016 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία, το 2017 η Κίνα και εφέτος θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Βελάνης στη συνέντευξή του διαψεύδει επίσης τα περί επιδείνωσης των ελληνορωσικών σχέσεων, που είδαν το φως της δημοσιότητας σε δημοσιεύματα ελληνικών εφημερίδων πριν από μερικούς μήνες. “Όλα αυτά τα δημοσιεύματα είναι ανοησίες” λέει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι “τα ΜΜΕ υπερεκτιμούν μερικούς παράγοντες και προσδίδουν σ’ αυτούς μεγαλύτερη σημασία από την πρέπουσα”. Αναφερόμενος μάλιστα στην αναβολή της συνάντησης της Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, η οποία ερμηνεύθηκε ως ένδειξη επιδείνωσης των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, ο κ. Βλεάνης λέει ότι “η αλλαγή ημερομηνίας συνάντησης της Διυπουργικής Επιτροπής υπήρξε η βάση για λανθασμένα συμπεράσματα, και όντως μερικοί δημοσιογράφοι επινόησαν μάλιστα, ότι την ελληνική αντιπροσωπεία την σταμάτησαν τάχα στο αεροδρόμιο, τους κράτησαν τα διαβατήρια και ακύρωσαν τις βίζες”. “Τίποτα παρόμοιο δεν συνέβη” δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Βελάνης.

Στο ερώτημα πώς εκτιμάει την οικονομική συνεργασία και την κατάσταση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Βελάνης λέει: “Τις εκτιμούμε αρνητικά. Αναμέναμε και αναμένουμε περισσότερα στις ελληνο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις. Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι, υπάρχει άγνοια και αβεβαιότητα εκ μέρους των ρωσικών οργανισμών όσον αφορά τη λειτουργία τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης”.

Αναφερόμενος στα ζητήματα ενεργειακής συνεργασίας, ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού λέει: “Γίνεται ένας ενεργειακός πόλεμος. Όλοι γνωρίζουν την αντιπαράθεση στην κατασκευή του αγωγού South Stream, τώρα στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream και του αγωγού Turksih Stream. Η Ελλάδα όμως σ’ αυτά τα θέματα είχε πάντα θετική στάση. Φυσικά, υπάρχουν και τα γεωπολιτικά συμφέροντα και τα ενεργειακά συμφέροντα και αυτός ο καυγάς θα συνεχισθεί. Όμως η Ελλάδα ποτέ δεν φαντάζονταν τον ενεργειακό τομέα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας”.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού πιστεύει ότι “δεν μπορείς με πολιτικές αποφάσεις να απαγορεύσεις ενεργειακές αποφάσεις, επειδή σε τελική ανάλυση η οικονομία καθορίζει τα πάντα”. Γι’ αυτό και επισημαίνει: “Ας πουλούν όλοι στην Ελλάδα τις ενεργειακές τους πηγές. Οι ανάγκες μας θα αυξάνονται στο βαθμό που θα βγαίνουμε από την κρίση και ας ανταγωνίζονται όλοι λοιπόν προσφέροντας καλύτερες τιμές και ποιότητα”.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι “κάποια στιγμή όλα αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν και η ενεργειακή ειρήνη θα επικρατήσει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο”. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, ο κ. Βελάνης καλωσορίζει και το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ας το αγοράζουν οι πλούσιες χώρες. Ας γίνει και η Ελλάδα τόσο πλούσια χώρα που να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό αέριο”.

Φυσικό αέριο και οπωροκηπευτικά και τουρισμός

Αναφερόμενος στις εμπορικές συναλλαγές, ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού λέει στην εκτενή του αυτή συνέντευξη ότι “η Ελλάδα ξεπερνώντας την κρίση, αρχίσει να καταναλώνει περισσότερο φυσικό αέριο και πως πέρυσι η Ρωσία προμήθευσε την Ελλάδα με 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, από τα 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που ήταν πριν”.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχασε πολλά από τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών στην Ρωσία εξαιτίας του εμπάργκο, αλλά εκφράζει την ελπίδα ότι σύντομα η κατάσταση θα διορθωθεί. Οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, αναφέρει, πέρυσι έφθασαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ αλλά, όπως επισημαίνει, “σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, δεδομένης της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων και της επιθυμίας του ρωσικού λαού να έχει προτίμηση στα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα”.

Ωστόσο παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες που παρατηρούνται στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων λόγω του εμπάργκο το οποίο προκάλεσαν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο κ. Βελάνης θεωρεί ότι ο τομέας συνεργασίας ο οποίος αναπτύσσεται καλύτερα είναι ο τουριστικός, και πως “η Ελλάδα προσδίδει μεγάλη σημασία στον τουρισμό”. Τονίζει μάλιστα ότι “πέρυσι την Ελλάδα επεσκέφθησαν περίπου ένα εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες, αλλά στόχος μας είναι τα τρία εκατομμύρια, και είναι εφικτός”.

Ελληνικές επενδύσεις και ευκαιρίες συνεργασίας

Αναφερόμενος στους τομείς που θα μπορούσαν να επενδύσουν Έλληνες επενδυτές, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να επενδύσουν πρωτίστως σε μικτές επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, καθώς η Ελλάδα είναι γνωστή για τα “καθαρά” και ποιοτικά αγροτικά της προϊόντα. Θεωρεί μάλιστα ότι αυτός ο τομέας, της συνεργασίας με τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων “έχει μεγάλη προοπτική” και πως οι μικτές επιχειρήσεις, όπως τονίζει, δεν αφορούν μόνο τα αγροτικά, αλλά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Όσον αφορά τις ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία και το επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται στην παρούσα περίοδο, ο κ. Βελάνης επισημαίνει ότι “οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία είναι φυσικά λίγες”, αλλά “εκείνοι οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, έχουν βρει ένα πολύ καλό έδαφος για να εξελιχθούν”. “Δραστηριοποιούνται λίγες επιχειρήσεις, αλλά είναι επιτυχείς” λέει, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία έχει βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, έχει απλουστεύσει τις σχετικές διαδικασίες που απαιτούνται και έχει μειώσει την γραφειοκρατία.

Αυτή τη στιγμή συζητείται η συνεργασία στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, η συνεργασία μεταξύ ναυπηγείων, επισημαίνει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα μπορεί να επισκευάζει στα ναυπηγεία της μέρος του ρωσικού στόλου, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αυτό, και μπορούμε να ανταγωνισθούμε άλλες χώρες”. Θεωρεί μάλιστα ότι και σ αυτόν τομέα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μικτές επιχειρήσεις και ως προς την ναυπήγηση και ως προς την επισκευή πλοίων.

Ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη

Αναφερόμενος στις προοπτικές συνεργασίας αλλά και τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα στη ρωσική Άπω Ανατολή, ο κ. Βελάνης λέει ότι αυτή την περίοδο γίνονται οι προετοιμασίες για τη συμμετοχή ελληνικής αποστολής στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Στο φόρουμ αυτό θα συμμετάσχουν Έλληνες επιχειρηματίες, εκπρόσωποι επαγγελματικών ενώσεων και πολιτικοί, αλλά η σύνθεση της αποστολής θα ορισθεί αργότερα.

Ωστόσο, στο πλαίσιο των προετοιμασιών και της ελληνικής συμμετοχής, και τη συνεργασία της ρωσικής Roscongress και της HellExpo, οι οποίες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, προβλέπεται η διοργάνωση στο φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δύο θεματικών κύκλων, όπου στον ένα θα εκπροσωπηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον άλλο οι μεγάλες επιχειρήσεις, που αφορούν διάφορες περιοχές και τομείς της οικονομίας και στους οποίους θα συζητηθούν θέματα διμερούς συνεργασίας.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Νέα