Μαξίμου: Δεν κάνουμε βήμα πίσω,η προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους είναι ζήτημα αρχής

ον οδικό χάρτη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της τρέχουσας περιόδου και των πολιτικών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση εν όψει και των συζητήσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος παρουσίασε  στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο.

Επί τάπητος τέθηκε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στο οποίο καθορίστηκαν οι αρχές και οι στόχοι της κυβέρνησης, καθώς και οι κυβερνητικές ενέργειες το επόμενο διάστημα.

Για το θέμα αυτό η κυβέρνηση τονίζει ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί κατά το παρελθόν με σημαντικά ποσά, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.  Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία.

Προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και την λειτουργία των τραπεζών. Στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι για αυτήν αποτελεί ζήτημα αρχής η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους.
Για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες. Ο αναγκαίος νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργικό συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα της Κ. Σαββαίδου στην οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών, η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στο ακροατήριο.

Κατόπιν αυτού, μετά από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την απομάκρυνσή της από την θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σχετικά Νέα