Μακρόν και Λεπέν έτοιμοι για «μάχη» στις 7 Μάη

Παρότι διαφαινόταν ότι η αποψινή βραδιά του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, θα κατέληγε σε θρίλερ για την ανάδειξη του νικητή, ως προς τα αποτελέσματα που έδιναν τα exit polls, το τοπίο ξεκαθάρισε νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ήδη από τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), τα exit polls άρχισαν να συγκλίνουν μεταξύ τους, καταλήγοντας σε ένα κοινό συμπέρασμα.

Ο φιλελεύθερος- κεντρώος υποψήφιος  Εμανουέλ Μακρόν με 23,7% πήρε την πρωτιά με δεύτερη την Μαρίν Λεπέν που κατάφερε να συγκεντρώσει το 21,7%, ενώ έμειναν έξω από τον δεύτερο γύρο ο Ζακ – Υβ Μελανσόν της Αριστεράς και ο συντηρητικός υποψήφιος της δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν.

Γύρω στις 21.30, ο υποψήφιος των σοσιαλιστών και μεγάλος χαμένος των εκλογών, με μονοψήφιο ποσοστό της τάξεως του 6,2%, ο Μπενουά Αμόν, ζήτησε από τους ψηφοφόρους του σοσιαλιστικού κόμματος να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Φρανσουά Φιγιόν με τη σειρά του, αποδεχόμενος της ήττα του, ζήτησε από τους ψηφοφόρους της συντηρητικής δεξιάς και της κεντροδεξιάς, να στηρίξουν και αυτοί τον Εμανουέλ Μακρόν. Με λίγα λόγια, το ίδιο βράδυ του πρώτου γύρου συγκροτήθηκε ένα ευρύ μέτωπο κατά της Μαρίν Λεπέν και της ακροδεξιάς, εν όψει του δεύτερου γύρου σε 15 ημέρες.

Την ίδια ώρα, η ειδικοί πολιτικοί αναλυτές στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και στα άλλα ΜΜΕ, κατέληγαν στο αυτονόητο συμπέρασμα πως στον δεύτερο γύρο των εκλογών, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, δεν διαθέτει τις απαιτούμενες εφεδρείες για να διεκδικήσει την γαλλική προεδρεία.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής άρχισαν ωστόσο και οι διεργασίες τόσο στο κόμμα της κεντροδεξιάς, όσο και στο σοσιαλιστικό κόμμα. Και για τις δύο αυτές πολιτικές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν για πολλές δεκαετίες στο πολιτικό προσκήνιο της Γαλλίας η ήττα προκαλεί σοβαρότατες ανακατατάξεις. Ακόμη και τον ξαφνικό πολιτικό θάνατο αυτών των παρατάξεων.

Ο μόνος από τους ηττημένους που έχει το δικαίωμα να αισθάνεται ικανοποιημένος είναι ο Ζαν Λικ Μελανσόν , ο υποψήφιος της Αριστεράς, ο οποίος κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών και μάλιστα να πλασαριστεί σε εξαιρετικά καλή θέση, εξέλιξη που υποδηλώνει την ενίσχυση της παρουσίας της Αριστεράς στην γαλλική κοινωνία.

‘Ετσι, πλέον η τελική «μάχη» για την θέση του προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας, αναμένεται να δοθεί στις 7 Μαΐου, ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος φαίνεται να βρίσκει συνεχώς υποστηρικτές τόσο στην γαλλική όσο και στη διεθνή πολιτική σκακιέρα και την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν η οποία αντιμετωπίζει ήδη αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της γαλλική κοινωνίας όσο και σε διεθνές πολιτικό επίπεδο.

Σχετικά Νέα