Μακρόν: Αυξημένη και ενδογενής η τρομοκρατική απειλή στη Γαλλία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η τρομοκρατική «απειλή» παραμένει «αυξημένη» στη Γαλλία, λόγω ατόμων περισσότερο παρά επιχειρήσεων για τις οποίες δόθηκε εντολή από το εξωτερικό, μετά το περιστατικό με τη σύλληψη ομήρων στη γαλλική πόλη Τρεμπ (Οντέ).

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, η «τρομοκρατική» απειλή παραμένει στη Γαλλία «αυξημένη, (…) γιατί έχουμε εδώ και πολλούς μήνες μια ενδογενή απειλή».

Οι επιτιθέμενοι «μπορεί να επηρεάζονται, να έχουν δεσμούς με τον Ντάες ή με άλλες εξωτερικές δυνάμεις που σχετίζονται με την ισλαμική τρομοκρατία. Ωστόσο, και παραμένω επιφυλακτικός γιατί η έρευνα (τώρα) ξεκινά, δεν είμαστε πλέον σε μια κατάσταση όπως ήμαστε πριν από δύο ή τρία χρόνια όπου αντιμετωπίζαμε επιθέσεις που διευθύνονταν από την ιρακινο-συριακή περιοχή εναντίον του εδάφους μας», εξήγησε ο αρχηγός του κράτους.

«Υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί από μόνα τους, που έχουν ποικίλα ψυχιατρικά προφίλ, ορισμένοι έχουν μια παθολογία, άλλοι όχι. Δεν ξέρω τι από όλα ισχύει για τον σημερινό τρομοκράτη», πρόσθεσε

Ο Μακρόν είπε πως «στο πλαίσιο της έρευνας, θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από την παρακολούθηση» του επιτιθέμενου στην Τρεμπ. Υπάρχουν στη Γαλλία «άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί ως επικίνδυνα τα οποία παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς».

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν, που αναμένεται επιτόπου, «θα δώσει όταν είναι δυνατόν όλα τα σχετικά στοιχεία στην αρχή της έρευνας αυτής», διευκρίνισε.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τις κατοίκους της Τρεμπ για την πλήρη κινητοποίηση των υπηρεσιών του κράτους και ιδιαίτερα των δυνάμεων της τάξης».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Νέα