Μαθήματα Brexit παραδίδουν Βαρουφάκης και Παπακωνσταντίνου στην πρωθυπουργό της Βρετανίας

Οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου «συμβουλεύουν» τη May για το πως να κάνει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Τη βοήθεια πρώην Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι είχαν άμεση εμπλοκή στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης, αναζήτησε το Bloomberg, στην προσπάθεια του να φτιάξει τον οδικό χάρτη για το… Brexit.
«Επτά χρόνια δημοσιονομικής κρίσης και διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι οι πολιτικοί της (σσ. της Ελλάδας) γνωρίζουν πως να είναι να διασταυρώνεις τα ξίφη σου με τους όμοιους της Γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel» αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το «μάθημα» για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May είναι «πρόσεχε για αυτό που εγώ αποκαλώ ”το πέρα δόθε” της ευρωζώνης».
Ο ίδιος προβλέπει ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι θα λάβουν αντιφατικά μηνύματα από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και ότι ο περισσότερος χρόνος θα ξοδευτεί στις συζητήσεις για τη δομή των διαπραγματεύσεων και παρά για θέματα όπως μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλει το άρθρο 50 και αμέσως να ζητήσει να ενταχθεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, που θα του επιτρέψει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά με αντάλλαγμα την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και μερικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό.
Αυτό θα δώσει σταθερότητα στη Βρετανία αλλά και χρόνο για να αξιολογήσει πως θα συνυπάρχει με την ΕΕ, που «στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» επεσήμανε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας την περίοδο 2009-2011, είναι περισσότερο αισιόδοξος.
Αν και ο ίδιος πιστεύει ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει μια πολύ σκληρή θέση στις διαπραγματεύσεις και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την ΕΕ χωρίς να κάνει πάρα πολλές παραχωρήσεις, βλέπει τη Merkel ως πολιτικό ρεαλιστή.
«Υπάρχει ένα στοιχείο ρεαλισμού στο οποίο μπορεί να ελπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ο ίδιος.

Σχετικά Νέα