Μαζική η πορεία των επαγγελματιών και των επιστημονικών φορέων

syllΑπό τα Προπύλαια ξεκίνησε η πορεία επιστημονικών φορέων, αυτοπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών, που αντιδρούν ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Δικηγόροι, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές κ.ά. κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια προς τη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των φορέων που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις χαρακτηρίζουν το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «αναξιόπιστο, επικίνδυνο, φοροεισπρακτικό και μη βιώσιμο».

H μαζική πορεία των επιστημόνων, κατέληξε έξω από τη Βουλή όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Οι διαδηλωτές φθάνοντας στη Βουλή κρέμασαν συμβολικά τις γραβάτες τους στους θάμνους που βρίσκονται μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου και πριν αποχωρήσουν έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τελικής πτώσεως για να μην αναγκαστούν οι νέοι επιστήμονες να πάρουν τον δρόμο εκτός Ελλάδος.

“Σύσσωμοι οι διαδηλωτές εκφράζουν την σαφή, συνολική και κατηγορηματική αντίθεσή τους” στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό”, τόνισε ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, σε δηλώσεις μετά την επίδοση του ψηφίσματος των επιστημονικών φορέων στη Βουλή, σήμερα το μεσημέρι.

Ο κ. Αλεξανδρής τόνισε ότι “πρόκειται για απροσχημάτιστη δημοσιονομική πολιτική που παρεμβαίνει σ΄ ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο” και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο προσχέδιο, το οποίο όπως είπε “δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να περάσει”.

Ακόμη, ζήτησε να αρχίσει “ένας ανοικτός διάλογος με όλους τους φορείς από μηδενική βάση”, αλλιώς “οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουν παρόντες και θα απαντήσουν με συνέχιση των αγώνων”.

Τέλος, αύριο συνέρχεται η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για να αποφασίσει εάν θα παρατείνει την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος τη ΓΣΣΕ, Γ. Παναγόπουλος, προπήλακίστηκε από διαδηλωτές και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη συγκέντρωση:

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: “Το νομοσχέδιο θα έπρεπε να κατατεθεί στους φορείς, αφού πρώτα θα είχε προηγηθεί συζήτηση με τους αρμόδιους και τον ελληνικό λαό και θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους αυτό το άδικο, το αντιαναπτυξιακό αντιδημοκρατικό προσχέδιο για το ασφαλιστικό. Σε δήλωσή του ο Π. Λαφαζάνης, ως επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, η οποία συμμετέχει στο συλλαλητήριο, ανέφερε ότι τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα είναι θάνατος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και η κυβέρνηση, η οποία μετράει μήνες, δεν μπορεί να τα εφαρμόσει, καθώς γεννιέται ένα νέο κίνημα. Στο συλλαλητήριο συμμετέχει και η ΓΣΕΕ, η οποία συμπαρίσταται στον κλάδο των επιστημόνων και απευθύνει κάλεσμα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Τη δυναμική συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας στο ΤΕΕ. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, οι προτάσεις του σχεδίου νόμου έχουν καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν καθιστούν βιώσιμο το ασφαλιστικό, καθώς πρόκειται να οδηγήσουν άμεσα την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών εκτός επαγγέλματος ή και στη μετανάστευση.

Σε συνδυασμό με την υψηλή φορολόγηση, οι φορείς των ανωτέρω κλάδων λένε ότι στην ουσία επιχειρείται η φτωχοποίησή τους και η δήμευση της περιουσίας και του κόπου τους, με ταυτόχρονη ενίσχυση των «γκρίζων ζωνών» της οικονομίας, όπως η μαύρη εργασία, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας ζήτησαν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να διοργανώσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο, από μηδενική βάση, με βάση συγκεκριμένα στοιχεία αναλογιστικών μελετών, καλώντας παράλληλα σε καθολική συμμετοχή στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή, σήμερα Πέμπτη 21/1/2016 στις 11.30, με σημείο εκκίνησης τα Προπύλαια.
Επίσης οι φορείς ζήτησαν τη συμμετοχή τους στις συζητήσεις της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το ασφαλιστικό μέσω εκπροσώπων/εμπειρογνωμόνων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, για την Τετάρτη οι επιστημονικοί φορείς έχουν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου για συνάντηση εργασίας για το ασφαλιστικό στα γραφεία του ΤΕΕ.

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, την Παρασκευή στις 11.00 στο αμφιθέατρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα υπάρξει συνάντηση με εκπροσώπους από τους αγρότες, τα επιμελητήρια, τους βενζινοπώλες, τους οδηγούς ταξί, τη ΓΣΕΕ, την ΟΤΟΕ, αλλά και την Ένωση Συντακτών.

«Βρισκόμαστε στο έσχατο σημείο. Ο κοινός αγώνας που κάνουμε, είναι απλώς για την επιβίωσή μας. Για να μην κλείσουμε. Για να μη μείνει η χώρα χωρίς επιστήμονες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Και συμπλήρωσε: «Αν αθροίσουμε στις φορολογικές επιβαρύνσεις που έχει ο καθένας στον κλάδο του, τις ασφαλιστικές εισφορές, που για τους περισσότερους φορείς φτάνει στο 38,5%, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουμε από το εισόδημά μας ένα ποσοστό που φτάνει από το 90% έως και 130%-140%».

Απ’ την πλευρά του ο Μιχάλης Βλασταράκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε ότι η θέση του σωματείου είναι ότι το νομοσχέδιο θέλει να καλύψει το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή το 1,8 δισεκατομμύριο που είναι η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης που προβλέπεται στον προϋπολογισμό και ως εκ τούτου αυτό θα πρέπει να λέγεται φοροασφαλιστικό νομοσχέδιο και όχι ασφαλιστικό, κάνοντας παράλληλα λόγο για υψηλότατα ποσοστά μετανάστευσης στις τάξεις των γιατρών της χώρας.

«Ένας δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα από 5.000 ευρώ και κάτω, ακόμη και μηδέν, από την πρώτη μέρα της εγγραφής του στον οικείο σύλλογο, θα κληθεί να καταβάλλει 2.823 ευρώ ετήσιες εισφορές», ανέφερε ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, αναλύοντας τις αδικίες που προκύπτουν με τις σημερινές προτάσεις. Χωρίς μάλιστα, όπως είπε, να υπολογίζονται ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, η προκαταβολή φόρου, αλλά και πάγιες δαπάνες για λειτουργικά έξοδα, όπως ενοίκιο, έξοδα γραφείου ή ΕΝΦΙΑ κ.λπ. , ενώ ένας νέος δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει τις 14.000. «Η μοιραία εξέλιξη αυτού του προσχεδίου είναι να ναυαγήσει», επεσήμανε ο κ. Αλεξανδρής.

«Εδώ μιλάμε ουσιαστικά για ένα φοροεισπρακτικό μέτρο, μιλάμε για ένα κεφαλικό φόρο που συνδέει άμεσα το εισόδημα, και μόνο το εισόδημα, με τις ασφαλιστικές εισφορές», δήλωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κώλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Την άμεση αντίδραση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών ζήτησε και ο Θανάσης Κατσίκης, πρόεδρος Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, λέγοντας ότι υπήρξε παντελής έλλειψη αναπτυξιακών προτάσεων. «Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν διασφαλίζεται πλέον από πουθενά», τόνισε, προτείνοντας ταυτόχρονα τη ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων, σε πρώτη φάση και έναν ευρύ διάλογο σε δεύτερη για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Για άμεση κατάρρευση του συστήματος έκανε λόγο η Αθηνά Τραχήλη από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Όπως είπε, αν και χάθηκαν πάρα πολλά χρήματα του ΕΤΑΑ από το PSI, το ταμείο άντεξε, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο και να ενταχθούν σε αυτό και άλλοι επιστήμονες, ενώ ζήτησε να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προκειμένου να κρατηθούν οι νέοι στη χώρα.

«Οι γραβάτες εξεγέρθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας. Όπως είπε,ο μέσος όρος εισοδήματος το 2011 για τους συμβολαιογράφους ήταν 70.000, ενώ σήμερα έχει φθάσει τις 25.000, εκ των οποίων για το 2016 οι 9.200 θα είναι ασφαλιστικές εισφορές. «Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», δήλωσε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η δική μας η ζημιά, σημαίνει ζημιά για τον Έλληνα πολίτη», ο οποίος, όπως είπε, πλέον δεν υπογράφει ούτε μία αποδοχή κληρονομιάς.

Η Φιλένια Σιδέρη, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, ανέφερε με τη σειρά της ότι «οι προβλεπόμενες διατάξεις για το ασφαλιστικό και η άγρια φορολόγηση θα οδηγήσει σε απελπισία και θα καταστήσει το επάγγελμα του ελεύθερου επαγγελματία και του αυτοαπασχολούμενου ασύμφορο», συμπληρώνοντας ότι «τιμωρεί τον συνεπή φορολογούμενο, με δήμευση του κόπου και της περιουσίας του, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, μείωση του ΑΕΠ, άρα και αύξηση του χρέους, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων αναγκών για τα ασφαλιστικά ταμεία».
«Κατόρθωσε η κυβέρνηση να ενώσει όλους τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες», ανέφερε ο Γιάννης Μαρμαράς από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών. «Ήδη υπήρχε δυσκολία καταβολής των εισφορών. Το νομοσχέδιο θα σαρώσει όλη την αγορά. Θα οδηγηθούμε σε μία υπαλληλοποίηση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών», ανέφερε και ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος.

Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν μέλη των διοικήσεων και εκπρόσωποι από τους εξής φορείς:

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενώ παρακολούθησαν τις συζητήσεις εκπρόσωποι της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Νέα