Μέτρα για την προστασία Βρετανών πολιτών μετά το Brexit προανήγγειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός

Η ισπανική κυβέρνηση πρόκειται να υιοθετήσει έκτακτα μέτρα, στην περίπτωση που το «διαζύγιο» του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία, ωστόσο δεν θα επηρεαστούν τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών που ζουν στην Ισπανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Τα μέτρα αυτά θα υιοθετηθούν μέσω διατάγματος το οποίο θα παρουσιαστεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου», είπε ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης που παραχώρησε σήμερα.

Ο βασικός στόχος είναι «να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών» στην Ισπανία, υπό τον όρο ότι και οι Ισπανοί υπήκοοι θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επίσης και «να προστατεύσουμε τις υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις μας», εξήγησε ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους Ισπανούς που κατοικούν στο ΗΒ και επίσης στους Βρετανούς που κατοικούν στην Ισπανία: τα δικαιώματά τους θα τα διατηρήσουν, όποιο και αν είναι το σενάριο», πρόσθεσε.

Τα μέτρα αυτά εξετάζονται σε στενή συνεργασία με τις Βρυξέλλες και με τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, τόνισε ο Σάντσεθ.

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα χάος την ημέρα του Brexit, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι λαμβάνει μέτρα στους τομείς που θα βρεθούν περισσότερο εκτεθειμένοι, εφόσον δεν υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Ισπανία είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Βρετανούς που φεύγουν από τη χώρα τους για να εγκατασταθούν στη νότια Ευρώπη μετά τη συνταξιοδότησή τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 Βρετανοί ζουν στη χώρα, ιδίως στα παράλια.

Πηγή: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικά Νέα