Μέρκελ: Περαιτέρω μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο ομιλίας της στη Μπούντεσταγκ ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο, τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη μετά την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

«Στην Ευρωζώνη όλοι πρέπει να μένουν προσηλωμένοι στους κανόνες, δεν θα υπάρξει μια ένωση χρέους», τόνισε επίσης.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί που θέλουν και πρόσθεσε ότι «δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια κοινή συμφωνία για το άσυλο στη σύνοδο κορυφής» της ΕΕ, στις 28 και 29 Ιουνίου.

«Όλοι στην Ευρώπη συμφωνούν ότι χρειάζεται να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση», σημείωσε επίσης, υπογραμμίζοντας ότι «η απόφασή μας στη Γερμανία να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες το 2015 δεν ήταν μονομερής, ενεργήσαμε για να βοηθήσουμε την Αυστρία και την Ουγγαρία».

«Πρέπει να επιστρέψουμε στους κανόνες που ίσχυαν από πριν από τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς έχουν μειωθεί οι αριθμοί των μεταναστών», πρόσθεσε.

«Πρέπει να επιδιώξουμε συμφωνίες για το μεταναστευτικό με τα αφρικανικά κράτη, όπως κάναμε με την Τουρκία», σημείωσε επίσης, λέγοντας ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να διαχειριστεί καλύτερα τη συνεχιζόμενη μετανάστευση εντός της ΕΕ».

«Αν δεν επιτύχουμε μια συμφωνία σε επίπεδο 28 κρατών μελών, θα πρέπει να σκεφτούμε την σύναψη συνασπισμών μεταξύ αυτών που προτίθενται να προχωρήσουν όσον αφορά την μεταναστευτική πολιτική», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «η μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της ΕΕ».

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχετικά Νέα