Μέι: Η συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει

Η Συμφωνία για την Αποχώρηση θα πρέπει να αλλάξει, προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη υποστήριξη από την Βουλή των Κοινοτήτων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων.
«Η πρωθυπουργός είναι απολύτως δεσμευμένη να γίνει η αποχώρηση από την ΕΕ με συμφωνία, αλλά σαφώς για να κερδίσουμε κοινοβουλευτική υποστήριξη σε αυτή την συμφωνία, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες αλλαγές» ανέφερε, αλλά δεν διευκρίνισε αν οι αλλαγές αφορούν το κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης ή κάποιο είδος προσθήκης σε αυτή.
Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις της ΕΕ για μία επαναδιαπραγμάτευση, τόνισε ότι τόσο οι ευρωπαίοι ηγέτες όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλουν η αποχώρηση να γίνει με συμφωνία, καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, ωστόσο, η συμφωνία απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο, οπότε, «εάν θέλουμε να φύγουμε με συμφωνία, θα χρειαστεί να γίνουν ορισμένες αλλαγές».
Αναφορικά με την δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία, δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τους βουλευτές προκειμένου να βρεθεί αποδεκτή λύση από το κοινοβούλιο, συνεχίζονται, και αρνήθηκε να πει κατά πόσο η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις τροπολογίες που τυχόν θα εγκριθούν αύριο, είτε είναι νομικά δεσμευτικές ή όχι.
Όπως ανακοίνωσε, η αυριανή συζήτηση για το Brexit θα ανοίξει με τοποθέτηση του υπουργού για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, και θα κλείσει το βράδυ με ομιλία της Τερέζα Μέι, μισή ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία. Προέτρεψε, επίσης, τον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, να επιτρέψει ένα εύρος τροπολογιών προς συζήτηση, που αντιπροσωπεύουν όλο το κοινοβούλιο.
Η διαδικασία για την αυριανή ψηφοφορία και οι τροπολογίες που θα συζητηθούν
Αύριο το βράδυ αναμένεται η ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων στο δεύτερο σχέδιο της πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, για την Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ, η οποία καταψηφίστηκε στην πρώτη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, με διαφορά 230 ψήφων.
Πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την Συμφωνία Αποχώρησης, το κοινοβούλιο θα συζητήσει και θα κληθεί να ψηφίσει τροπολογίες επί της πρότασης της κυβέρνησης που έχουν ήδη καταθέσει βουλευτές και κόμματα, ωστόσο, εναπόκειται στον πρόεδρο της Βουλής να επιλέξει σε ποιες από αυτές θα δώσει χρόνο για να συζητηθούν και να ψηφιστούν. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 19 τροπολογίες, αλλά δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να καταθέτουν ή να αποσύρουν τροπολογίες μέχρι την τελευταία στιγμή.
Αυτές που θα επιλεγούν να συζητηθούν και να ψηφιστούν από το Σώμα ενδέχεται να αλλάξουν την πορεία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, για αυτό θεωρείται κρίσιμη η επιλογή του προέδρου της Βουλής, αλλά και οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν μεταξύ των βουλευτών για να στηρίξουν ή όχι συγκεκριμένες από αυτές. Η ψηφοφορία επί των τροπολογιών αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στις 19.00 (τοπική ώρα) και θα διαρκέσει ανάλογα με τον αριθμό τους.
Τροπολογίες έχουν καταθέσει το κόμμα των Εργατικών, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και αναμένεται να καταθέσει το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας. Έχουν επίσης τροπολογίες με σκοπό να εμποδιστεί μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, οι δύο πιο σημαντικές από αυτές είναι της βουλευτή Ιβέτ Κούπερ (επιτρέπει στο κοινοβούλιο να εγκρίνει νομοσχέδιο που ζητά την παράταση του άρθρου 50 εάν δεν ψηφιστεί η συμφωνία της Τ.Μέι) και των βουλευτών Κάρολιν Σπέλμαν και Τζακ Ντρόμεϊ, που δεν είναι δεσμευτική αλλά απορρίπτει επί της αρχής την έξοδο χωρίς συμφωνία.
Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες για την τροπολογία των βουλευτών των Τόρις, ‘Αντριου Μόρισον και Γκράχαμ Μπράντι (ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των Συντηρητικών), που ζητά χρονικό όριο στην ισχύ του backstop (να λήξει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021) ή να αποσυρθεί εξολοκλήρου από την Συμφωνία Αποχώρησης και να αντικατασταθεί με εναλλακτική ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.
Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν έχει ακόμη δείξει εάν θα στηρίξει αυτή την τελευταία τροπολογία, που θα οδηγούσε την Τερέζα Μέι να αντικαταστήσει το backstop στην συμφωνία της. Αν η συγκεκριμένη τροπολογία εγκριθεί με πλειοψηφία από το κοινοβούλιο, η Τ.Μέι θα μπορούσε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να εξηγήσει ότι αυτή ήταν μία απαραίτητη αλλαγή, προκειμένου η Συμφωνία Αποχώρησης να εγκριθεί από τη Βουλή.
Επίσης έχουν κατατεθεί τροπολογίες για ενδεικτική ψηφοφορία, με τις οποίες οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να δείξουν τις προτιμήσεις τους σε μία σειρά από επιλογές. Οι πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές που κατέθεσαν ο Χίλαρι Μπεν (των Εργατικών) και ο Ντομινίκ Γκριβ (Τόρις).
Κάποιες από τις τροπολογίες δίνουν στο κοινοβούλιο αυξημένη εξουσία σε σχέση με την κυβέρνηση, η οποία είναι αυτή που κανονικά ελέγχει τη διαδικασία του κοινοβουλίου και αποφασίζει τι θα γίνει νόμος.
Ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας Ντέμιαν Χιντς δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν θεωρεί πιθανό να αποτελέσει την επίσημη πολιτική της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς αν η Μέι δήλωσε σε κορυφαία υπουργικά στελέχη ότι δεν θα επιτρέψει μια έξοδο χωρίς συμφωνία από την ΕΕ, ο Χιντς απάντησε: «Δεν διαβλέπω η επιδίωξη μιας αποχώρησης χωρίς συμφωνία να γίνει πολιτική της κυβέρνησης διότι θέλουμε συμφωνία».
«Η σαφής πλειοψηφία των συναδέλφων στο κοινοβούλιο (…) θέλει βεβαιότατα να υπάρξει μια καλή συμφωνία», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.
Ο βουλευτής Γκρέιχαμ Μπρέιντι του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση θα στηρίξει την τροπολογία του, η οποία ζητεί την αντικατάσταση με εναλλακτικές ρυθμίσεις του λεγόμενου ιρλανδικού backstop στη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού με την ΕΕ.
«Το ελπίζω», απάντησε ο Μπρέιντι σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα υποστηρίξει την πρότασή του στην συζήτηση που θα γίνει αύριο στο κοινοβούλιο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην αποχώρησή του από την ΕΕ.
«Ελπίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει καταρτιστεί η τροπολογία αυτή θα μπορέσει να προσελκύσει πολύ ευρεία υποστήριξη και αν μπορέσουμε να κερδίσουμε την ψηφοφορία πάνω στην τροπολογία μου, αυτό θα δώσει τεράστια δύναμη στην πρωθυπουργό», σημείωσε ο Μπρέιντι, πρόεδρος της Επιτροπής 1922 των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, στον ραδιοσταθμό του BBC.
Ο βουλευτής σημείωσε εξάλλου ότι αν και η συμφωνία της Μέι με την ΕΕ απορρίφθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του κοινοβουλίου με 230 ψήφους κατά, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πεθάνει.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή για το Brexit, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  δηλώνει πως η «μη συμφωνία» δεν μπορεί να είναι κυβερνητική πολιτική
Η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν μπορεί να έχει ως πολιτική της μια «μη συμφωνία κατόπιν διευθέτησης»για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κοινοβούλιο πρέπει να έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την περίοδο διαπραγματεύσεων με την Ένωση, ανέφερε σήμερα μια επιτροπή Βρετανών βουλευτών.
«Έχοντας λάβει ένα μεγάλο εύρος στοιχείων για τις επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η επιτροπή είναι σαφής πως αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί να γίνει», είπε ο Χίλαρι Μπεν, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Brexit.
«Οι βουλευτές θα πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν για την παράταση του Άρθρου 50 αν το Κοινοβούλιο δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία για έναν δρόμο προς τα εμπρός πριν από τις 29 Μαρτίου», είπε ο Μπεν μετά τη δημοσιοποίηση από την επιτροπή της αντίδρασής της για την ήττα της Μέι στην ψηφοφορία για τη συμφωνία την οποία διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ για το Brexit με 230 ψήφους στο κοινοβούλιο πριν από δύο εβδομάδες.

Σχετικά Νέα