Αλ.Τσίπρας:Όποιος τολμά με σχέδιο στην Εξωτερική Πολιτική, έχει επιτυχίες

Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι «έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και τρεις μήνες, δηλαδή να έχουμε κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η οποία είναι διεθνής, αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της».tsipras-maksimou

Όπως τόνισε, το ζήτημα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό που πριν από 11 ημέρες έμοιαζε ως εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, και οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, με τον κίνδυνο η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών,

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για σημαντική διπλωματική νίκη για την Ελλάδα και στάθηκε στη σημασία της επίσκεψής του στη Σμύρνη, προ δέκα ημερών. «Θέσαμε στη Σμύρνη τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όποιος τολμά με σχέδιο στην Εξωτερική Πολιτική, έχει επιτυχίες».

Όπως είπε, αυτές τις ημέρες, αθόρυβα αλλά σε διαρκή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση, η Αθήνα συνεργάστηκε ώστε να αποτραπούν παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας, η οποία ήθελε να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, και ενώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

«Καταφέραμε αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος, αλλά και ένα που έχουμε παγώσει εμείς (31), να φύγουν από το τραπέζι», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας ότι «ανοίγουν άλλα κεφάλαια, η βίζα για τους Τούρκους πολίτες στην Ε.Ε.».

Σε αυτό το σημείο, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δέχτηκε να συναινέσει στο άνοιγμα του κεφαλαίου 33, αντί να ανοίξουν τα κεφάλαια που έχουν να κάνουν με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Σμύρνη, υπογράμμισε ότι «πήραμε αυτό που θέλαμε, επιτάχυνση συμφωνίας επανεισδοχής». «Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 800 επανεισδοχές», συνέχισε και συμπλήρωσε ότι η Αθήνα απαίτησε πλήρη κάλυψη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο ότι η υλοποίηση της συμφωνίας θα είναι μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην απόφαση ότι ο μηχανισμός διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα εντάσσεται στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και τα αιτήματα θα εξετάζονται εξατομικευμένα και πρόσθεσε: «Απαιτήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά ότι η όλη διαδικασία θα γίνεται με τη στενή συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Διεκδικήσαμε και πήραμε απόφαση για ενίσχυση στις υποδομές, αλλά και σε προσωπικό, ιδίως στην υπηρεσία ασύλου».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για φίλτρα, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος: Η Τουρκία να χτυπήσει το δίκτυο των διακινητών, το ΝΑΤΟ να επιβλέπει τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, να δοθεί ισχυρό αντικίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, όσοι έρχονται δεν θα έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία επανεγκατάσης.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο ζήτημα των προσφύγων που συρρέουν στην Ειδομένη, απευθύνοντάς τους έκκληση να μην παραμένουν στον καταυλισμό.

«Πετύχαμε το καλύτερο που μπορούσαμε, τώρα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να εφαρμόσουμε αυτή τη δύσκολη συμφωνία», υπογράμμισε.

Σχετικά Νέα