Λαφαζάνης:Η ΛΑ.Ε ξεκινά μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αντεπίθεση παντού

image

Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε  Παναγιώτης Λαφαζάνης,μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας από το βήμα της ανοικτής πολιτική συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας,εξαπέλυσε επίθεση τόσο εναντίον της κυβέρνησης όσο και των  «υπόλοιπων μνημονιακών δυνάμεων».

Συγκεκριμένα,ο κ.Λαφαζάνης είπε μεταξύ άλλων  «Η εκλογική νίκη του Τσίπρα δεν θα οδηγήσει σε μακροημέρευση την κυβέρνηση του και γρήγορα μπορεί να αποδειχθεί μια εφήμερος Πύρρειος νίκη»ενώ πρόσθεσε«ήδη το πολιτικό τοπίο στην κοινωνία αλλάζει ταχύτατα. Ποτέ άλλοτε, μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές, δεν υπήρχε τόση δυσαρέσκεια, αν όχι και αγανάκτηση απέναντι στην κυβέρνηση που προέκυψε. Ποτέ πριν δεν άρχισε να διαφαίνεται μια τόσο γρήγορη λαϊκή μεταστροφή»

Ολόκληρη η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη:

Φίλες και Φίλοι,

Δημοκράτες και δημοκράτισσες,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Εκ μέρους του προσωρινού Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας χαιρετίζω από καρδιάς τη μεγάλη και αγωνιστική σημερινή σας παρουσία στην πολιτική συγκέντρωση μας.

Η εντυπωσιακή και θερμή αποψινή συμμετοχή σας ξεπερνάει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας.

Εσείς, όλοι και όλες, με το σημερινό παρόν σας, μας δίνετε δύναμη. Μας δίνετε αυτοπεποίθηση και κουράγιο να συνεχίσουμε πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά και πιο τολμηρά τον αγώνα μας.

Φίλοι και Φίλες,

Αυτή είναι η πρώτη πολιτική μας συγκέντρωση. Η πρώτη πολιτική συγκέντρωση της ΛΑΕ μετά τις εκλογές.

Και αυτή η συγκέντρωση έρχεται να διαψεύσει παταγωδώς όσους πιστέψανε ότι τελειώσαμε, γιατί δεν μπήκαμε στη Βουλή.

Η σημερινή συγκέντρωση μας έρχεται να δείξει σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ότι όχι μόνο δεν τελειώσαμε αλλά και ότι από πολλές απόψεις κάνουμε μια νέα αρχή, είμαστε σε νέα δυναμική αφετηρία.

Χάσαμε μια εκλογική μάχη αλλά δεν χάσαμε τον πολιτικό πόλεμο.

Αντίθετα ο πολιτικός πόλεμος με το μνημονιακό κατεστημένο είναι μπροστά μας. Και αυτόν τον πόλεμο όχι μόνο θα τον συνεχίσουμε αλλά και θα τον εντείνουμε και θα τον κερδίσουμε.

Αυτό δείχνει η σημερινή συγκέντρωση.

Αυτή η συγκέντρωση δεν είναι μια συγκέντρωση ηττημένων.

Συγκέντρωση αυτών που έχασαν τις εκλογές.

Είναι μια συγκέντρωση γενναίων και αποφασισμένων.

Είναι μια συγκέντρωση αγωνιστών και αγωνιστριών που βλέπουν μπροστά.

Είμαστε σήμερα εδώ με ψηλά το κεφάλι. Γιατί δεν προδώσαμε τη λαϊκή εντολή και τις αρχές μας.

Γιατί δεν λιποτακτήσαμε.

Γιατί δεν πισωγυρίσαμε.

Γιατί δεν υποκλιθήκαμε στην λαγνεία της εξουσίας.

Είμαστε σήμερα εδώ πολιτικά και ηθικά δικαιωμένοι.

Ήσυχοι με τη συνείδηση μας.

Σίγουροι για όσα πιστεύουμε.

Έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα.

Βέβαιοι για το δρόμο που έχουμε χαράξει.

Βέβαιοι ότι μπορούμε να νικήσουμε.

Και η βεβαιότητα αυτή προκύπτει και από έναν άλλο σημαντικό λόγο.

Γιατί όλοι ξέρουν πια ότι η ΛΑ.Ε δεν είναι μια παράταξη με σημαία ευκαιρίας, την οποία αλλάζει κατά πως φυσάει ο άνεμος.

Θέλω να υπογραμμίσω για άλλη μια φορά ότι όλοι αισθανόμαστε περήφανοι γιατί έχουμε ανάμεσα μας πάρα πολλά πολιτικά στελέχη που έβαλαν πάνω από εφήμερα αξιώματα και παροδικές καρέκλες τις μεγάλες διαχρονικές αρχές και αξίες της Αριστεράς.

Πολιτικά στελέχη τα οποία, κόντρα στην ποταπότητα και τη μικροπρέπεια των καιρών, έβαλαν πάνω απ” όλα την Ελλάδα, τη δημοκρατία, το σεβασμό στη λαϊκή εντολή, το συμφέρον του λαού μας.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτές είναι οι μεγάλες αρχές της Λαϊκής Ενότητας.

Δεν είμαστε μια παράταξη για όλες τις δουλειές.

Δεν είμαστε μια παράταξη για την οποία η εξουσία είναι αυτοσκοπός.

Δεν είμαστε μια πολιτική δύναμη παντός καιρού.

Κυρίως δεν είμαστε πολιτική δύναμη που μπορεί να εκβιαστεί και να γίνει όμηρος ξένων προστατών και εγχώριων συμφερόντων.

Δεν είμαστε μια πολιτική δύναμη που μπορεί να προδώσει και να εγκαταλείψει το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της. Να ξεπουλήσει τις εξαγγελίες της για τη νομή της εξουσίας.

Φίλες και φίλοι Σήμερα όλοι και όλες και όχι μόνο οι ψιλιασμένοι, καταλαβαίνουν γιατί η κυβέρνηση προχώρησε, σχεδόν Αυγουστιάτικα, σε εκλογές εξπρές.

Όλοι και όλες καταλαβαίνουν ότι ο Τσίπρας και η ομάδα του προχώρησε σχεδόν Αυγουστιάτικα σε εκλογές εξπρές για να μην μπορέσει να αντιληφθεί ο λαός στην πράξη τι σημαίνει τρίτο μνημόνιο. Το τρίτο μνημόνιο, που ο ίδιος συνομολόγησε, παραβιάζοντας κατάφωρα τη λαϊκή εντολή και το δημοψήφισμα, και ερήμην και των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε εκλογές εξπρές για να μη δουν οι πολίτες να περιορίζονται στην πράξη ακόμα περισσότερο οι συντάξεις φτώχειας.

Προχώρησε σε εκλογές εξπρές για να μην προλάβει να ακούσει ο λαός το πόρισμα των κυβερνητικών εγκάθετων, δήθεν Σοφών, τρομάρα τους, που μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα ελεημοσύνης.

Το πόρισμα που εξαφανίζει κάθε ίχνος από το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Ασφαλιστικού Συστήματος.

Προχώρησε σε εκλογές εξπρές η κυβέρνηση για να μην συνειδητοποιήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι έρχεται νέο βαθμολόγιο με νέα μείωση των μισθών τους.

Για να μην καταλάβουν στην πράξη οι αγρότες ότι το τρίτο μνημόνιο με τα μέτρα του θα επιφέρει τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους και την πρωτογενή παραγωγή.

Προχώρησε σε εκλογές εξπρές για να μην αντιληφθούν οι εργαζόμενοι ότι επέρχεται νέο κύμα απελευθέρωσης των απολύσεων και διάλυσης των εργασιακών τους σχέσεων.

Κυρίως όμως ο Τσίπρας και η ομάδα του με τις εκλογές εξπρές είχε ένα και μοναδικό στόχο: τη Λαϊκή Ενότητα.

Ο εφιάλτης του Τσίπρα ήταν να επισπεύσει τις εκλογές ώστε να μην προλάβει η ΛΑ.Ε να οργανωθεί στοιχειωδώς και να δώσει με στοιχειώδη επάρκεια την εκλογική μάχη.

Γιατί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα, όσο και οι μνημονιακές δυνάμεις αλλά και τα ξένα και εγχώρια κατεστημένα ξέρουν πολύ καλά ότι η απειλή για το σύστημα τους είναι μια και μόνη: η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η Λαϊκή Ενότητα και η αξιόπιστη εναλλακτική αντιμνημονιακή της πρόταση.

Και αυτό το λέμε χωρίς καμία αλαζονεία και χωρίς καμία έπαρση.

Το λέμε γιατί είναι μια αλήθεια που έχει ιδιαίτερη σημασία, για το παρόν και κυρίως το μέλλον της χώρας μας και του λαού μας.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Αν η κύρια απειλή για το μνημονιακό σύστημα, η Λαϊκή Ενότητα, βρίσκεται σήμερα έξω από τη Βουλή, αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος της υποτέλειας και της ιδιόμορφης κατοχής της χώρας, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο Κουρουμπλής, θα πρέπει να κοιμούνται ήσυχες.

Η εκλογική νίκη του Τσίπρα δεν θα οδηγήσει σε μακροημέρευση την κυβέρνηση του και γρήγορα μπορεί να αποδειχθεί μια εφήμερος Πύρρειος νίκη.

Ας μην έχουν κάποιοι την αυταπάτη ότι η κυριαρχία των μνημονιακών κομμάτων και η παρουσία της νεοναζιστικής απόφυσης του συστήματος, της «Χρυσής Αυγής», στη Βουλή, μπορεί να δώσει διάρκεια, ορίζοντα και εφεδρείες στην κυβέρνηση.

Ήδη το πολιτικό τοπίο στην κοινωνία αλλάζει ταχύτατα. Ποτέ άλλοτε, μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές, δεν υπήρχε τόση δυσαρέσκεια, αν όχι και αγανάκτηση απέναντι στην κυβέρνηση που προέκυψε.

image (1)

 

 

 

 

 

 

Ποτέ πριν δεν άρχισε να διαφαίνεται μια τόσο γρήγορη λαϊκή μεταστροφή.

Όπου και αν βγαίνουμε στο δρόμο, φίλες και φίλοι, πέφτει κυριολεκτικά πάνω μας όλος ο κόσμος. Άλλοι μας εκφράζουν την λύπη τους γιατί δεν μπήκαμε στη Βουλή.

Άλλοι μας ζητάνε συγνώμη και εκφράζουν την αγανάκτηση τους και όλοι μας λένε ότι είναι δίπλα μας και μας ζητάνε να συνεχίσουμε.

Σπάνια, παράταξη που δεν μπήκε στη Βουλή, γνωρίζει μια τόσο ευρεία λαϊκή απήχηση και αποδοχή.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν φυσικά ότι οι ανατροπές θα προκύψουν αυτόματα και αυθόρμητα από τη λαϊκή κατακραυγή.

Είναι απόλυτη ανάγκη η ΛΑ.Ε, όλοι εμείς, να αντέξουμε σε ένα πρωτοπόρο αγώνα.

Να σταθούμε ικανοί να αξιοποιήσουμε το πολιτικό μας κεφάλαιο και κυρίως την πίεση που υφίσταται ο λαός μας.

Και να τα αξιοποήσουμε στην κατεύθυνση μια αντιμνημονιακής προοδευτικής εναλλακτικής λύσης. Η συγκέντρωση μας σήμερα πρέπει και μπορεί να γίνει σταθμός σε αυτήν την προσπάθεια. Σταθμός σε μια μεγάλη πολιτική και κινηματική αντεπίθεση.

Η συγκέντρωση μας σήμερα πρέπει και μπορεί να γίνει αφετηρία μια μεγάλης στροφής της ΛΑ.Ε πρώτα απ” όλα στο κοινωνικό πεδίο, στα κοινωνικά προβλήματα, στους κοινωνικούς αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα. Στροφής στα κοινωνικά κινήματα, με απόλυτο σεβασμό στην αυτονομία τους και με πλήρη επίγνωση ότι μόνο ο δρόμος των μεγάλων κοινωνικών αγώνων είναι ο δρόμος της ανατροπής και ο δρόμος των ριζοσπαστικών κοινωνικών μετασχηματισμών.

Η ΛΑ.Ε οφείλει να έρθει σε ρήξη με όλες εκείνες τις λογικές που οδήγησαν μεγάλα εγχειρήματα αλλά και το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό πισωγύρισμα, στην διάψευση και τον εξευτελισμό.

Εμείς πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με τις λογικές της ανάθεσης. Με τις λογικές του κόμματος σωτήρα. Πολύ περισσότερο με τις λογικές του αρχηγισμού και του αρχηγού σωτήρα.

Εμείς πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με την αποθέωση των επικοινωνιακών λογικών και την αντίληψη του πολίτη πελάτη και ψηφοφόρου.

Να έρθουμε σε ρήξη με τις στάσεις υποβάθμισης της δημοκρατίας και αξιοποίησης των κινημάτων ως εργαλεία για την αναρρίχηση στην εξουσία.

Η ΛΑ.Ε οφείλει να κάνει πολιτική με ένα νέο τρόπο που θα θέτει στο επίκεντρο τη δημοκρατία. Στο επίκεντρο τη συμμετοχή των εργαζομένων και των πολιτών.

Οφείλουμε να κάνουμε πολιτική που θα δίνει πρωταρχικό νόημα στις αξίες της συμμετοχής του λαού στους αγώνες. Πολιτική που θα στηρίζει την υλοποίηση υψηλών στόχων και μεγάλων οραμάτων στην ενεργή κινητοποίηση των πολιτών.

Γι” αυτό εμείς δεν διεκδικούμε απλώς μια παθητική ψήφο ή μια παθητική λαϊκή εξουσιοδότηση. Δεν ψάχνουμε για παθητικά αδρανή μέλη που θα ψηφίζουν απλώς στα Συνέδρια.

Δεν θέλουμε μια παράταξη που θα ζει σε κλειστά σώματα αλλά μια πολιτική δύναμη που θα τροφοδοτεί την κοινωνική αφύπνιση και δράση, θα συμμετέχει ενεργά στους κοινωνικούς αγώνες και θα βρίσκεται στην καρδιά των κοινωνικών κινημάτων. Από αυτή την άποψη έχουμε να παρουσιάσουμε ως Λαϊκή Ενότητα ήδη κάποια ελάχιστα και ατελή αλλά όχι ασήμαντα δείγματα γραφής, τα οποία πρέπει να συνεχίσουμε και κυρίως να αναβαθμίσουμε.

Η Λαϊκή Ενότητα στήριξε και βρέθηκε μπροστά με δικά της πανό, στην συγκέντρωση των Συνδικάτων την περασμένη Παρασκευή έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα.

Αυτή η συγκέντρωση μπορεί να μην ήταν τόσο μαζική όσο θα θέλαμε. Ήταν όμως μια αρχή. Μια αρχή ενός νέου κινήματος που είμαστε βέβαιοι πως σε λίγο οι πλατείες που γνωρίσαμε θα ωχριούν μπροστά του.

Η Λαϊκή Ενότητα, επίσης στήριξε και βρέθηκε πρωτοπόρα με τα δικά της πανό στην συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους Κούρδους και Τούρκους δημοκράτες με αφορμή τη βάρβαρη δολοφονία αγωνιστών στην Τουρκία. Και με την ευκαιρία θέλουμε αυτήν την ώρα, που ολόκληρη η περιοχή μας φλέγεται και ζει τη φρίκη της προσφυγιάς του αυταρχισμού και των πολέμων, να εκφράσουμε την αμέριστη αγωνιστική αλληλεγγύη μας στους Κούρδους αγωνιστές και τους Τούρκους δημοκράτες που παλεύουν για να ρίξουν το αυταρχικό καθεστώς που πνίγει τη γειτονική χώρα.

Να εκφράσουμε, επίσης, την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές της ελευθερίας της Παλαιστίνης και την τρίτη ιντιφάντα που ξεκίνησαν.

Να εκφράσουμε την στήριξη και την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και να διατρανώσουμε την ανάγκη να σταματήσει ο ρατσισμός ενάντια στα θύματα από τους ιμπεριαλιστές τυχοδιώκτες και θύτες τους.

Να εκφράσουμε, ακόμα την θέληση μας να συμβάλλουμε σε ένα μεγάλο φιλειρηνικό και αντι-ιμπεριαλιστικό κίνημα σε ολόκληρη την περιοχή μας ενάντια στους πολέμους, τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις, τον αυταρχισμό, τον ισλαμικό φονταμεταλισμό, για την ανεξαρτησία, την ελευθερία, τη χειραφέτηση και την δίκαιη συνεργασία χωρών και λαών.

Η Λαϊκή Ενότητα έδωσε, επίσης, το «παρών» με τη δική της ιδιαιτερότητα στην συγκέντρωση και πορεία στη Δραπετσώνα για την ανάπλαση του χώρου των Λιπασμάτων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού του Πειραιά.

 

Το ότι η κυβέρνηση πήρε πίσω το ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας, συνιστά μια πρώτη νίκη πρώτα απ” όλα του κινήματος και των λαϊκών αντιδράσεων.

Αν η κυβέρνηση, όμως, θεωρεί ότι η υποχώρηση αυτή είναι ένας ελιγμός για να περάσει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά κάνει μεγάλο λάθος.

Η ανάκτηση του παραλιακού μετώπου στη Δραπετσώνα μας δίνει αντίθετα φτερά. Φτερά για να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά και να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα με την απόφαση ότι το Λιμάνι του Πειραιά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να πωληθεί και δεν θα πωληθεί.

Γενικότερα η ΛΑ.Ε θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στο ξεπούλημα των δημόσιων στρατηγικών επιχειρήσεων και του εθνικού δημόσιου πλούτου.

Από αυτό το βήμα λέμε αποφασιστικά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα περάσουν!

Είμαστε έτοιμοι φίλοι και φίλες και είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε μπροστά για να ανοίξουν παλιά και νέα μεγάλα μέτωπα για την επιβίωση του λαού μας.

Πρώτα απ” όλα θα είμαστε μπροστά στο μεγάλο μέτωπο ενάντια στη λιτότητα, την φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανεργία.

Ξεκινάμε ένα μεγάλο αγώνα για τη στήριξη μισθών και συντάξεων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την υποστήριξη των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.

3

 

 

 

 

 

 

Ανοίγουμε ταυτόχρονα μεγάλα κοινωνικά μέτωπα που έχουν κρίσιμη επικαιρότητα για χιλιάδες οικογένειες.

Η ΛΑ.Ε θα πρωταγωνιστήσει σε ένα μεγάλο κίνημα:

Για να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Για να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός κατοικίας

Για να μην υπάρξει καμιά φυλάκιση για χρέη

Για να μην προχωρήσει καμιά δίωξη για όσους δεν έχουν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ

Για να μην υπάρχει κανένας ηλικιωμένος χωρίς σύνταξη, κανένας άστεγος.

Κανένας συμπολίτης μας χωρίς φαγητό και τις υπηρεσίες υγείας που έχει ανάγκη.

Κανένα παιδί έξω από το σχολείο.

Η ΛΑ.Ε θα οργανώσει την υποδοχή καταγγελιών για όλες αυτές τις περιπτώσεις και την ανάληψη δράσης.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Οι αντίπαλοι μας, μας λένε συχνά ότι δεν έχουμε πρόγραμμα. Ή όσα λέμε ως πρόταση οδηγούν σε καταστροφή.

Κάνουν διπλό εσκεμμένο λάθος.

Κατ” αρχάς όταν μας λένε δεν έχουμε πρόγραμμα εννοούν ότι δεν έχουμε πρόγραμμα το μνημόνιο, όπως έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και στην ουσία η Ένωση Κεντρώων. Για τα κατεστημένα κέντρα όσοι είναι αντίθετοι στο μνημόνιο δεν διαθέτουν και πρόγραμμα.

Τόσο δημοκράτες είναι!

Επίσης για τα κατεστημένα κέντρα το μνημόνιο δεν είναι καταστροφή. Καταστροφή είναι μόνο όσα απειλούν τη μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων και την καπιταλιστική ολιγαρχία ντόπια και ξένη.

Η ΛΑ.Ε παρ” ότι είναι μια πολιτική δύναμη περίπου δυο μηνών. Παρ” ότι ιδρύθηκε αφού προκηρύχθηκαν εκλογές μπαίνοντας αμέσως στη φωτιά μιας κρίσιμης εκλογικής μάχης, έχει καταφέρει να επεξεργαστεί όσο το δυνατόν πιο συλλογικά, στις δοσμένες συνθήκες, μια ριζοσπαστική προγραμματική Διακήρυξη. Μια ριζοσπαστική προγραμματική διακήρυξη, η οποία είναι δέκα φορές πιο συγκεκριμένη από τα διάφορα αστικά νεφελώματα, που προσπαθούν να κρύψουν τη μνημονιακή τους βαρβαρότητα.

Και αυτήν την ώρα αυτές οι προγραμματικές μας κατευθύνσεις γίνονται χίλιες φορές πιο επίκαιρες προκειμένου να ανασάνει η χώρα και να βγει από τη βασανιστική κρίση.

Είναι εκ των ουκ άνευ η θέση μας για την άμεση και χωρίς καμιά διαπραγμάτευση ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων με διαδικασίες που θα σέβονται πλήρως το Σύνταγμα.

Είναι απόλυτα επίκαιρη η θέση μας για άμεση διακοπή αποπληρωμής του χρέους και τη διαγραφή του ή τουλάχιστον τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είναι εξαιρετικά δίκαιο και απόλυτα νόμιμο, σήμερα να διεκδικήσουμε την έντοκη επιστροφή του κατοχικού δανείου και των Γερμανικών επανορθώσεων. Και θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχουν μόνο πολιτικές ευθύνες για όσους έχουν αδρανήσει και αδρανούν απέναντι σε αυτές τις διεκδικήσεις αλλά υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, αφού λειτουργούν σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων και υπέρ των συμφερόντων τρίτης ξένης χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να επισημάνω ότι δεν υπάρχει μόνο το δημόσιο αλλά και ένα δυσβάστακτο ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γίνεται απόλυτα απαραίτητη μια γενναία σεισάχθεια για την αντιμετώπιση αυτού του χρέους. Και αυτή η σεισάχθεια δεν είναι αναγκαία μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά άκρως απαραίτητη και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Είναι απόλυτα επίκαιρη η θέση μας για άμεση εθνικοποίηση κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Για το σταμάτημα της εκποίησης του δημόσιου πλούτου και την εθνικοποίηση των στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της χώρας, ώστε να επιτελέσουν ανασυγκροτημένες ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο.

Είναι εξαιρετικά κρίσιμη επίσης μια μεγάλη μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα που θα στηρίζει το εισόδημα των αδύνατων και θα καταργεί τη φορολογική ασυλία για το μεγάλο πλούτο, τα μεγάλα κέρδη, όλες τις μεγάλες περιουσίες και τα μεγάλα εισοδήματα. Είναι άμεση ανάγκη η καθιέρωση αφορολόγητου 12.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και άμεση η κατάργηση του δημευτικού ΕΝΦΙΑ.

Κεντρική σημασία για την ΛΑΕ έχει η αποκατάσταση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα και η διαμόρφωση ανθρώπινων και εγγυημένων εργασιακών σχέσεων.

Θεμελιώδης στόχευση του προγραμματικού μας προσανατολισμού για την έξοδο από την κρίση είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα διπλασιαστεί και θα αναπροσανατολιστεί σε παραγωγική κατεύθυνση το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα υπάρξει ισχυρή και με άκρως ευνοϊκούς όρους ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον επαγγελματικό κόσμο της χώρας.

Τέλος για αυτή τη μικρή προγραμματική σταχυολόγηση για τη ΛΑΕ έχει απόλυτη προτεραιότητα η άσκηση μιας νέας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης πολιτικής εξωτερικών και διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Η Ελλάδα της Αριστεράς και της δημοκρατίας, η Ελλάδα του προοδευτικού και αντιϊμπεριλιστικού κόσμου δεν μπορεί να είναι ευρωατλαντικό οικόπεδο. Δε μπορεί να είναι γερμανική δημοσιονομική αποικία, δεν μπορεί να παραμένει παρακολούθημα των ΗΠΑ και εσχάτως δορυφόρος των ιεράκων του Ισραήλ.

Είναι αδιανόητο η κυβέρνηση, μετά και το μνημόνιο, να εγκαταλείπει ουσιαστικά τον αγωγό με τη Ρωσία και να γίνεται ενεργειακό παράρτημα των ΗΠΑ.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Ασφαλώς βαδίζοντας στην Πανελλαδική μας Σύσκεψη και στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο θα επεξεργαστούμε πληρέστερα, πολύ πιο μεθοδικά και τεκμηριωμένα το ριζοσπαστικό μας πρόγραμμα. Και θα το πράξουμε με διαδικασίες ανοικτές, δημοκρατικές, συμμετοχικές και κυρίως θα το κάνουμε με τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται, μέσα στους κοινωνικούς αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα.

Επιτρέψτε μου πάντως να υπογραμμίσω με έμφαση κάτι που θέλουμε να κάνουμε απολύτως σαφές. Ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα σαν αυτό που προτείνουμε είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί μέσα στην ευρωζώνη. Όπως είναι αδύνατον να εφαρμοσθεί χωρίς σύγκρουση με τη βαθιά νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέσα στην ευρωζώνη και κάτω από τους σκληρούς δημοσιονομικούς και νομισματικούς περιορισμούς της η Ελλάδα δεν έχει μέσα και εργαλεία για να τονώσει την οικονομία της, ενώ πνίγεται από δυσβάστακτο αβίωτο χρέος.

Φίλες και φίλοι, δεν είναι καθόλου μονόδρομος η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μονόδρομος είναι η έξοδος από αυτήν για να ανασάνει η χώρα και κυρίως είναι μονόδρομος για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ένα ριζοσπαστικό φιλολαϊκό, παραγωγικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Τα μνημόνια για την Ελλάδα, οι μνημονιακού τύπου δεσμεύσεις για τις χώρες του Νότου, η λιτότητα και η οικονομική στασιμότητα για όλες τις οικονομίες, αποτελεί μόνιμη και όχι παροδική κατάσταση για την ευρωζώνη, σε ένα δρόμο που οδηγεί στην κατάρρευσή της.

Μπορεί η ευρωζώνη να μοιάζει με γερμανική οικονομική φυλακή. Η έξοδος, όμως, απ” αυτήν, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος, είναι απόλυτα δυνατή και ρεαλιστική και κυρίως είναι αναγκαία για την τόνωση και αναζωογόνηση της οικονομίας μας.

Το εθνικό νόμισμα δεν οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή. Αντίθετα, το εθνικό νόμισμα είναι αναντικατάστατο εργαλείο για να δώσουμε στην οικονομία στοιχειώδη προστασία και κυρίως ισχυρή ρευστότητα προκειμένου να στηρίξουμε την παραγωγή και τα εισοδήματα και να μειώσουμε δραστικά την ανεργία.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η πρόταση μας για το εθνικό νόμισμα ως εργαλείου για μια ριζοσπαστική αναγεννητική οικονομική προσπάθεια διαστρεβλώθηκε, συκοφαντήθηκε και από αυτήν την άποψη μας και κόστισε εκλογικά.

Μετά τα σκληρά εμφυλιακά χρόνια δεν έχει υπάρξει μεγαλύτερη τρομοκράτηση και εκφοβισμός του λαού από τη βρώμικη επιχείρηση του κατεστημένου ενάντια στο εθνικό νόμισμα, την οποία δυστυχώς με τον τρόπο του τροφοδότησε και το ΚΚΕ, μαζί με το πόλεμο που εξαπέλυσε κατά της ΛΑΕ.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα εγκαταλείψουμε την επιλογή της εξόδου από την ευρωζώνη.

Αντίθετα, θα επεξεργαστούμε αυτή την επιλογή καλύτερα. Θα επεξεργαστούμε πληρέστερα και διεξοδικότερα τη μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα και το νέο ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Και κυρίως θα ανοίξουμε τη συζήτηση του εθνικού νομίσματος όσο το δυνατόν πιο πλατιά στην κοινωνία με επιχειρήματα για να σπάσουμε τις προκαταλήψεις, για να σπάσουμε το φόβο και την τρομοκρατία.

Σε κάθε περίπτωση μια προσπάθεια εκτός ευρωζώνης και σε μια αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση, αν στην εφαρμογή της βρει ανυπέρβλητα εμπόδια στους κανόνες της ΕΕ δεν θα διστάσουμε να βάλουμε πάνω από τη ΕΕ το πρόγραμμα που ενέκρινε ο ελληνικός λαός.

Δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφασίσει κυρίαρχα ο ελληνικός λαός για τη θέση και την προοπτική της χώρας μας.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η ΛΑΕ έχει ζωή μόνο δύο μήνες περίπου.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι ένα μέρος των πολιτών που ψήφισε ή απείχε από τις εκλογές δεν αναγνώριζε και δεν ταυτοποιούσε την ΛΑΕ.

Ακόμη κι αν την είχε ακουστά δεν γνώριζε ακριβώς τις απόψεις μας.

Παρ” όλα αυτά, τα πράγματα αλλάζουν γοργά για όλο και περισσότερο κόσμο, η ΛΑΕ μοιάζει γνώριμη. Μοιάζει, μάλιστα, να έρχεται από πολύ μακριά και να πηγαίνει πολύ μακριά.

Για αρκετό κόσμο η ΛΑΕ μοιάζει να έρχεται μέσα από τις καλύτερες επαναστατικές, αντιστασιακές και δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας και μοιάζει να θέλει να πει κάτι καινούργιο και ριζοσπαστικό για τη χώρα.

Εμείς ως ΛΑΕ φιλοδοξούμε να πάμε πολύ μακριά και να προσφέρουμε για μια Ελλάδα πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς μνημόνια, πατρόνες, κηδεμόνες και υποτέλεια.

Για μια Ελλάδα γνήσια και βαθιά δημοκρατική με τον λαό συμμέτοχο και στην εξουσία.

Για μια Ελλάδα προοδευτική, δίκαιη και σοσιαλιστική, με ένα σύγχρονο προοδευτικό και σοσιαλιστικό όραμα που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Η ΛΑΕ, φίλοι και φίλες, δεν είναι ένα παραδοσιακό κόμμα.

Η ΛΑΕ ιδρύθηκε ως μέτωπο.

Είναι ένα μέτωπο αριστερών, προοδευτικών, αντιμνημονιακών, πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, ανοικτό πάντα σε νέες προσχωρήσεις και συμμετοχές.

Η ΛΑΕ είναι ένα μέτωπο δημοκρατίας, λαϊκής συμμετοχής, κίνημα λαϊκής βάσης.

Η ΛΑΕ κυρίως είναι ένα μέτωπο που απευθύνεται χωρίς προκαταλήψεις και διαχωρισμούς σε όλο το λαό και πρώτα απ” όλα στη νεολαία.

Είναι ένα μέτωπο ανοικτό σε κάθε πολίτη. Ανοικτό σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε επαγγελματία και αγρότη. Ένα μέτωπο ανοικτό σε κάθε ένα που δραστηριοποιείται σε πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανοικτό στους νέους και νέες μας. Σε όλους όσους και όσες, ανεξάρτητα από τις προηγούμενες πολιτικές επιλογές τους, θέλουν σήμερα να παλέψουν έντιμα για να σπάσει το μνημονιακό τείχος και να μπει η χώρα μας σε τροχιά αξιοπρέπειας, ανάπτυξης, δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανεξαρτησίας.

Αγαπητοί δημοκράτες και δημοκράτισσες,

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα επιλέγοντας τα μνημόνια εγκατέλειψε την Αριστερά.

Κάνουν λάθος, όμως, όσοι νομίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μαζί με την μετάλλαξη του να συμπαρασύρει στην απογοήτευση το λαό και στην απαξίωση όλη την Αριστερά.

Η ΛΑΕ αυτές τις ώρες παίζει ένα αναντικατάστατο ρόλο. Κρατάει όρθια την Αριστερά. Όρθιες τις αριστερές αξίες, τις αξίες της δημοκρατίας και της εθνικής αξιοπρέπειας όρθιες.

Η ΛΑΕ αυτές τις στιγμές διασώζει την τιμή, την υπόληψη, τις θυσίες και την προοπτική της Αριστεράς αλλά επιτρέψτε μου να πω και του τόπου.

Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα τιτάνιο έργο. Ένα έργο επαναθεμελίωσης της Αριστεράς, που πηγαίνει πλάι – πλάι με την επαναθεμελίωση της Ελλάδας και της πορείας της.

Η ΛΑΕ, φίλοι και φίλες, δεν φιλοδοξεί να γίνει απλώς ένας ΣΥΡΙΖΑ στις καλές στιγμές του. Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε ένας πιο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θέλουμε επίσης να μετατραπούμε σε μια πιο ανοικτή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε σε ένα πιο πλατύ, μη δογματικό, ΚΚΕ, όσο κι αν επιδιώκουμε την κοινή δράση και τη συμπόρευση μαζί τους, πράγμα που οι άλλες πλευρές αντιμετωπίζουν, δυστυχώς, με επιφύλαξη ή και εχθρότητα.

Η ΛΑΕ δεν θέλει ούτε να αντιγράψει κανένα ούτε να ετεροπροσδιοριστεί.

Η ΛΑΕ φιλοδοξεί να εκφράσει κάτι το ποιοτικά διαφορετικό και καινούργιο στο χώρο της Αριστεράς.

Η ΛΑΕ θέλει να αντιπροσωπεύσει μια τομή και να εκφράσει την αναγκαία δημιουργική επανίδρυση της Αριστεράς.

Επιδιώκουμε μια αριστερή επανίδρυση που θα συμβάλει στην ανασύνθεση και τον αναπροσανατολισμό όλου του αριστερού προοδευτικού χώρου.

Επιδιώκουμε μια αριστερή επανίδρυση που θα προσδώσει την ικανότητα στην Αριστερά να αναδειχθεί σε ηγεμονική εθνική δύναμη για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Την ικανότητα στην Αριστερά να συγκροτήσει ένα μεγάλο πλειοψηφικό πολιτικό και κοινωνικό μπλοκ για μια νέα ριζοσπαστική και ανορθωτική πορεία.

Επιδιώκουμε μια αριστερή επανίδρυση που θα προσδώσει στην Αριστερά μια νέα αξιοπιστία, μια καινούργια ελκτικότητα, πρώτα απ” όλα στη νεολαία και ένα σύγχρονο ριζοσπαστισμό και αγωνιστικότητα.

Επιδιώκουμε μια αριστερή επανίδρυση για να ανασυγκροτηθεί ένα σύγχρονο ζωντανό όραμα της Αριστεράς για τη δημοκρατία στις γραμμές της, τη βαθιά δημοκρατία και τη λαϊκή συμμετοχή στη χώρα, για την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη παντού. Ένα σύγχρονο και ζωντανό όραμα για το σοσιαλισμό και ένα αληθινό μεταβατικό δρόμο για να υλοποιηθεί στην πράξη αντί να εκφωνείτε βερμπαλιστικά χωρίς να απειλεί κανένα και χωρίς να τον ακούει κανείς.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Σε ένα στείρο πολιτικό σκηνικό όπου κυριαρχούν οι μνημονιακές δυνάμεις, η ΛΑΕ αποτελεί μια ελπίδα. Θα έλεγα την ελπίδα.

Η ΛΑΕ είναι η μόνη δύναμη της αντιπολίτευσης, που δεν πετάει την μπάλα στην εξέδρα αλλά μπαίνει στη φωτιά της μάχης και αναδεικνύει μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση σύγκρουσης εδώ και τώρα για να σπάσει το μνημονιακό τείχος και να ανοίξει μια προοδευτική πορεία μετάβασης.

Η ΛΑΕ αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι έξω από τη Βουλή αλλά όλοι γνωρίζουν ότι η ΛΑΕ έχει ευρεία απήχηση και είναι η ελπίδα.

Γι αυτό την ΛΑΕ τη πολεμούν θεοί και δαίμονες.

Ξεκινήσαμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε σύντομα να αλλάξουμε και να ανατρέψουμε το πολιτικό τοπίο.

Όσα εμπάργκο και αν μας κάνουνε, δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη φωνή μας να φτάσει παντού.

Έχουμε σιγουριά για τις απόψεις μας. Σιγουριά για τη νίκη.

Ξεκινάμε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αντεπίθεση παντού.

Οι αλήθειες που λέμε είναι απλές:

√ Λαϊκή Ενότητα παντού

√ Λαϊκή αντιμνημονιακή ενότητα παντού

√ Λαϊκή δημοκρατική αγωνιστικότητα παντού Καμιά απογοήτευση. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Αισιοδοξία και αγώνας μέχρι τη νίκη. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο μας μήνυμα.

Σχετικά Νέα