Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την κουρδική αποσχιστική δράση

Οι Κούρδοι προσκλήθηκαν στο Συνέδριο Ειρήνης για τη Συρία, που πρόκειται να διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι, ανακοίνωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov παρά τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί από την Τουρκία για το ζήτημα αυτό.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο ρόλος των Κούρδων στη μετέπειτα διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης πρέπει να είναι εγγυημένος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Lavrov. «Γι’ αυτό κούρδοι αντιπρόσωποι περιελήφθησαν στον κατάλογο των Σύρων προσκεκλημένων στο Συνέδριο του συριακού εθνικού διαλόγου» στο Σότσι, διευκρίνισε.

Ο Lavrov δήλωσε επίσης ότι οι αμερικανικές ενέργειες στη Συρία αποτελούν είτε «εσκεμένη πρόκληση» είτε δείχνουν πως η Ουάσινγκτον δεν κατανοεί την κατάσταση εκεί.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν τον κουρδικό αυτονομισμό με το σχέδιό τους να εκπαιδεύσουν στη βόρεια Συρία μια «δύναμη» που αποτελείται κυρίως από κούρδους μαχητές.

«Η Ουάσινγκτον ενθάρρυνε και συνεχίζει να ενθαρρύνει ενεργά τις αποσχιστικές φιλοδοξίες των Κούρδων: (…) είτε (οι Αμερικανοί) δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση είτε πρόκειται για μια εσκεμμένη πρόκληση», δήλωσε ο Lavrov , χαρακτηριίζοντας το σχέδιο για τη δημιουργία της δύναμης από τον διεθνή συνασπισμό «χονδροειδή ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις» της Συρίας.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα πως ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με την τουρκική ηγεσία αναφορικά με τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής YPG στη βόρεια συριακή περιφέρεια Αφρίν.

Ο Peskov, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε αν η Μόσχα γνώριζε εκ των προτέρων σχετικά με την επιχείρηση. Δήλωσε πως η Ρωσία συνεχίζει να πιστεύει πως η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας έχει θεμελιώδη σημασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα