Κ. Φωτάκης: Η χρηματοδότηση της Έρευνας έχει διπλασιαστεί

Το διπλασιασμό της χρηματοδότησης της Έρευνας, αλλά και τη σημασία της, ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας, υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστας Φωτάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

   «Τα προηγούμενα χρόνια, η χρηματοδότηση για την Έρευνα κυμαινόταν από το 0,5% του ΑΕΠ έως το 0,7% και εμείς το αυξήσαμε στο 1%. Σε απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με το 2014, το 2015 οι πόροι για την Έρευνα αυξήθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ», είπε ο κ. Φωτάκης. Πιο συγκεκριμένα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η χρηματοδότηση αυξήθηκε από 97 εκατ. ευρώ το ’14, σε 148 εκατ. το 2016, ενώ ο τακτικός προϋπολογισμός αυξήθηκε από το ’15 στο ’16 κατά περίπου 30%. Στα παραπάνω, προστίθενται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», αλλά και το ΕΣΠΑ, το οποίο μέχρι το 2020, σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη, μπορεί να αποδώσει σημαντικούς πόρους ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε δράσεις Έρευνας και Καινοτομίας

Επιπλέον, ο κ. Φωτάκης επισημαίνει τη σημασία της θέσπισης του ΕΛΙΔΕΚ, από το οποίο, για την επόμενη τριετία αναμένεται να επωφεληθούν τουλάχιστον 4.000 νέοι επιστήμονες. «Είναι ένα βήμα για τη συγκράτηση του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα. Η αρχή έχει γίνει, μέσω αυτής της προσπάθειας να υπάρξουν προοπτικές σταδιοδρομίας, που μέχρι πρότινος έλειπαν, και που, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, είναι ο βασικός λόγος φυγής προς το εξωτερικό», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Φωτάκης, ήδη έχουν δρομολογηθεί από το ΙΚΥ οι υποτροφίες που αφορούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, ενώ, μέσω ΕΣΠΑ, βρίσκονται στην πρώτη φάση της υλοποίησης και οι υποτροφίες για μετα-διδάκτορες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα