Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μου πιο δημιουργικά και αυτόνομα σχολεία

Τη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας να σταθεί κοντά στο δημόσιο σχολείο ανέδειξε ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου. Ο κ. Μητσοτάκης, που συνομίλησε με δασκάλους, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και μαθητές επεσήμανε πως για τον ίδιο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Παιδεία δεν είναι απλά μια πολιτική προτεραιότητα, αλλά απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης του Έθνους, σε έναν κόσμο που αλλάζει με δραματική ταχύτητα.

«Θέλουμε σχολεία, τα οποία να είναι πιο αυτόνομα, πιο δημιουργικά. Σχολεία, τα οποία να προάγουν, όχι απλά την παπαγαλία και την αποστήθιση, αλλά να χτίζουν χαρακτήρες, να προάγουν τη δημιουργικότητα, να αντιμετωπίζουν τις ανισότητες, που προκύπτουν μέσα από την ίδια τη διαδικασία. Να παρέχουν υποστήριξη στα πιο αδύναμα παιδιά, στα παιδιά με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες. Ως Νέα Δημοκρατία είναι δέσμευσή μας να σταθούμε κοντά στο δημόσιο σχολείο. Όσες ελλείψεις και αν έχουν τα σχολεία μας – που έχουν, δυστυχώς, ελλείψεις – η μεγάλη διαφορά γίνεται από τους δασκάλους και τους καθηγητές. Από τους καλούς διευθυντές, τους καλούς δασκάλους, με μεράκι, με πάθος για τη δουλειά τους, όπως συνάντησα σήμερα, εδώ, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο. Αυτούς έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε, πάνω από όλα. Να τους επιμορφώσουμε. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν μεγαλύτερη αυτονομία. Διότι αυτοί, όπως και οι γονείς, γνωρίζουν καλύτερα ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα των σχολείων”, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη να σχεδιαστεί η Παιδεία με όρους μέλλοντος και μακριά από αποστειρωμένες λογικές του παρελθόντος, που δεν μας οδήγησαν πουθενά. «Για μένα προσωπικά, η Παιδεία δεν είναι απλά μια πολιτική προτεραιότητα. Είναι απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης του Έθνους, σε έναν κόσμο που αλλάζει με δραματική ταχύτητα. Και γι’ αυτό θα εξακολουθούμε να εξειδικεύουμε τις προτάσεις μας για όλες τις βαθμίδες της Παιδείας. Πάντα, όμως, σε συνεργασία, σε συνεννόηση, σε ανοιχτό διάλογο με αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα. Και αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα είναι οι δάσκαλοι, είναι οι καθηγητές, είναι οι διευθυντές, είναι τα στελέχη της εκπαίδευσης και φυσικά και οι γονείς”, ανέφερε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως στόχος της γαλάζιας παράταξης είναι ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, στον οποίο το λόγο θα έχουν οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς. Παράλληλα, ανέφερε ότι η έννοια της αριστείας είναι συνυφασμένη με την συνεχή προσπάθεια βελτίωσης και δεν είναι ο μαθητής που παίρνει είκοσι. «Με ενδιαφέρει η επιβράβευση όποιου πετυχαίνει κάτι εξαιρετικό, είτε είναι αθλητής, είτε είναι μαθητής, είτε ασχολείται με τα καλλιτεχνικά και τα πολιτιστικά. Αυτόν που διακρίνεται, πρέπει με κάποιο τρόπο, να τον επιβραβεύσουμε”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του, ενώ στρέφοντας την οπτική του στα πρότυπα σχολεία, τόνισε πως είναι σημαντικό να δίδεται η δυνατότητα σε ένα παιδί από φτωχή συνοικία να έχει πρόσβαση σε ένα σχολείο που θα προκαλέσει έναν καλό μαθητή να κάνει περισσότερα πράγματα. «Ποτέ, όμως εις βάρος των υπολοίπων. Εάν πούμε ότι φτιάχνουμε εστίες πρότυπων σχολείων και τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στην τύχη τους, τότε, μιλάμε στο 1% του πληθυσμού μας και ξεχνάμε το 99%. Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό”, συμπλήρωσε.

Η επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε από την πρώτη τάξη, όπου υπήρχαν δυο μικρά παιδιά από την Κίνα που δεν μιλούσαν καθόλου ελληνικά. Ενημερώθηκε από τη δασκάλα τους για τη διαδικασία ένταξης, τα βιβλία και το πρόγραμμα μαθημάτων. Ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε σε όλες τις τάξεις του σχολείου, ρώτησε πόσες ώρες και πόσες μέρες την εβδομάδα διδάσκονται αγγλικά, ενώ η γυμνάστρια τον ενημέρωσε για το αθλητικό πρόγραμμα και τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικοτεχνική υποδομή. Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι οι μπάλες, τα στρώματα γυμναστικής και άλλα αγοράζονται από τους ίδιους τους καθηγητές ή τους γονείς, καθώς το Υπουργείο έχει έντεκα χρόνια να προμηθεύσει το σχολείο με εξοπλισμό για το μάθημα της γυμναστικής. Συζήτησε με τους μαθητές για τα σπορ που εξασκούν, ενώ τους συμβούλεψε «να γυμνάζεστε όσο περισσότερο μπορείτε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφθηκε, επίσης, την τάξη των καλλιτεχνικών, όπου οι μικροί μαθητές του δώρισαν μια χειροτεχνία – μικρογραφία αίθουσας σχολείου. Επίσης, ξεναγήθηκε και στο κυλικείο του σχολείου, όπου ενημερώθηκε για τα προϊόντα που μπορούν να προμηθευτούν οι μαθητές για τη σίτισή τους. Στην αίθουσα πληροφορικής, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να μιλήσει με δασκάλους και παιδιά και να δει από κοντά την προσπάθεια που γίνεται από όλους, παρότι οι διαθέσιμοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είχαν αγοραστεί το 2.000 και, πλέον, είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρακολούθησε και μια μικρή μουσική παράσταση που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές στην αίθουσα καλλιτεχνικών με τίτλο οι «Μάγειρες της Παιδείας”, που σήμερα «μαγείρευαν στην Κρήτη”. Η παράσταση περιλάμβανε ποιήματα για τον τόπο καταγωγής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τα μικρά παιδιά παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις για μια καλύτερη εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων, πρότειναν μαθήματα για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για μια σωστή διατροφή.

«Να σας ευχηθώ μια καλή χρόνια, όχι μόνο για τα γράμματα που θα μάθετε, αλλά για να γίνετε υπεύθυνοι και ευαίσθητοι πολίτες. Αυτό που θέλω να σας πω είναι να μη βάλετε ποτέ ταβάνι στα όνειρά σας. Οι δάσκαλοί σας πασχίζουν σε δύσκολες συνθήκες για να σας δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε συζήτηση που είχε με γονείς και εκπαιδευτικούς, του επεσήμαναν την ανάγκη ανανέωσης του προσωπικού των δημοτικών σχολείων, ώστε να μην χαθεί η επαφή των δασκάλων με τα παιδιά. Χαρακτήρισαν, επίσης, απαραίτητη την παρουσία ειδικού προσωπικού, όπως οι επιστάτες και οι νοσηλευτές σε όλα τα σχολεία και εξήγησαν ότι η γραμματειακή υποστήριξη θα έλυνε τα χέρια της διεύθυνσης, απαλλάσσοντάς την από την αυξημένη γραφειοκρατία.

Σχετικά Νέα