Κ. Ιγγλέζη: Η Eldorado μας εκβιάζει

Την πρόθεση της “Eldorado Gold” να αναστείλει δραστηριότητες της στην Ελλάδα, εάν δεν της δοθεί, μεταξύ άλλων, εντός τριμήνου, η άδεια να συνεχίσει εργασίες της στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, σχολίασε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη.igglezi_1

“Ας ακούσουμε, πραγματικά, αυτό που λέει η Ελντοράντο. Η Ελντοράντο αυτή τη στιγμή λέει, ή με αφήνετε να λειτουργήσω όπως θέλω εγώ, χωρίς να μου επιβάλλετε τη νομιμότητα που θέλετε εσείς, τη νομιμότητα, τέλος πάντων, την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος, ή με αφήνετε να λειτουργήσω ανεξέλεγκτα, ή φεύγω. Θέλουμε τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα, σας ρωτάω, δηλαδή, σαν Έλληνες πολίτες θέλουμε τέτοιες επενδύσεις στη χώρα μας; Με αυτή τη λογική;”, δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σήμερα στο “Πρακτορείο 104,9 m”.

Αναφερόμενη στην επίμαχη άδεια, που αφορά τη δημιουργία εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, με τη μέθοδο flash smelting (ακαριαία τήξη), η Κ. Ιγγλέζη επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη μέθοδο. “Τους έχει πει το υπουργείο αποδείξτε ότι μπορείτε να κάνετε flash smelting, για να σας τη δώσουμε, αλλά δεν το θέλει, πρέπει να το αποδείξει. Και υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, οι οποίοι λένε ότι δεν μπορεί να γίνει η μέθοδος flash smelting, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε παρατήρηση, ότι η εταιρεία υποστηρίζει ότι τηρεί τη νομιμότητα, η βουλευτής απάντησε ότι υπάρχουν και πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που λένε ότι “έχει παραβιάσει μια σειρά πολύ σημαντικών περιβαλλοντικών όρων” και ότι της έχει επιβληθεί και πρόστιμο 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ διερωτήθηκε εάν η εταιρεία ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι “για πρώτη φορά” έγινε τον Δεκέμβριο από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών “αιφνιδιαστικός έλεγχος” στις εγκαταστάσεις της.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας στα μεταλλεία, η Κ. Ιγγλέζη αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Ελντοράντο ότι είναι 2.000 λέγοντας ότι είναι οι θέσεις εργασίας είναι 865, και οι περισσότεροι από αυτούς απασχολούνται στις παραδοσιακές μεταλλευτικές εργασίες στην περιοχή των Μαύρων Πετρών και της Ολυμπιάδας, παρά στο εργοτάξιο των Σκουριών.

“Το θέμα αυτό το έχουμε ξαναπεί με τους εργαζόμενους. Αν η εταιρεία θελήσει να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στα υπάρχοντα μεταλλεία, στην υπάρχουσα δραστηριότητα που υπάρχει στην περιοχή της Ολυμπιάδας και του Στρατωνίου, να το συζητήσει με την κυβέρνηση, να το δούμε και να συνεχίσει τη δραστηριότητα της εκεί”, ξεκαθάρισε η Κ. Ιγγλέζη, καταλήγοντας: “Το μεγάλο πρόβλημα είναι με τις Σκουριές, όπου εκεί έχουμε μια τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον, χωρίς στην ουσία να έχουμε και κανένα όφελος προς το ελληνικό δημόσιο. Εκεί μπαίνουν θέματα υδροφόρου ορίζοντα, των φραγμάτων”. .

 

Σχετικά Νέα