Κ. Ζαχαριάδης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν θα κάνουν παζάρια με την Τουρκία

“Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ευρώπη και καλές σχέσεις με την Ελλάδα, θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τη συνθήκη της Λωζάνης και τους απλούς κανόνες της λογικής”

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη ούτε λειτουργούν ούτε διαπραγματεύονται με ανατολίτικο παζάρι» δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ο κ. Ζαχαριάδης είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ότι «σε επίπεδο δηλώσεων και διακηρύξεων τα πράγματα και για τη χώρα μας και για την Κύπρο είναι θετικά, βεβαίως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε».

«Υπάρχει μια αυξανόμενη ένταση την τελευταία περίοδο με τις διακυμάνσεις της κι εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει να έχει καλές σχέσεις με την Ευρώπη και καλές σχέσεις με την Ελλάδα, θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τη συνθήκη της Λοζάνης και τους απλούς κανόνες της λογικής» ανέφερε, ενώ σχετικά με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία, παρατήρησε ότι «η παρατεταμένη καθυστέρηση και χρονοτριβή μόνο προβλήματα δημιουργεί, παρά λύνει και δεν διευκολύνει και την ίδια την Τουρκία, αν θέλει πραγματικά να διαπραγματευτεί κάποια ζητήματα, να τα διαπραγματευτεί σε ένα πλαίσιο συζήτησης και λογικής».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, διευκρίνισε: «Αυτό το οποίο ζητάμε και επιδιώκουμε είναι να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο. Από την τουρκική πλευρά έχουμε δει ταλαντεύσεις σε μία σειρά ζητήματα. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε και κάνουμε μαζί με τους Ευρωπαίους είναι να βάζουμε τα όρια και να πιέζουμε, ώστε αυτά να τηρούνται».

«Άρα», εξήγησε, «εμείς πρέπει να συνεχίζουμε μία σωστή στρατηγική, που κατά τη γνώμη μου είχαν και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και να εκθέτουμε και να απομονώνουμε στο διεθνές επίπεδο την Τουρκία –όχι επί της αρχής, επειδή θέλουμε να απομονώσουμε την Τουρκία ή να την πιέσουμε, αλλά όπως οποιαδήποτε χώρα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη λογική, καθώς εμάς μας ενδιαφέρει η καλή γειτονία, η ειρήνη και η φιλία, με όλους μας τους γείτονες».

«Μεγαλύτερη ανοησία και από το success story του 2014, η στρατηγική της ΝΔ»

Αναφερόμενος, εξάλλου, στα θέματα της οικονομίας, με αφορμή την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε πως «η ΝΔ διολισθαίνει μέσα σε λίγες ημέρες από τη θέση και τη γραμμή ότι θα πάμε σε γραμμή πιστωτικής στήριξης, στη θέση ότι θα πάμε σε αυξημένη εποπτεία».

«Βεβαίως, το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 δεν μας γυρνάει σε μία περίοδο όπου η ΝΔ -και του βουλευτή τότε κ. Μητσοτάκη- και το ΠΑΣΟΚ έκαναν πάρτι και διέλυσαν τα δημόσια οικονομικά. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα δημοσιονομικής ελευθερίας, είναι μία κατάκτηση, όχι του ΣΥΡΙΖΑ ή του Τσίπρα ή του Τσακαλώτου, αλλά του ελληνικού λαού, που έχει υποφέρει τόσα χρόνια».

«Η ΝΔ ψάχνει καταφύγιο πολιτικό ή αφηγήματος, να δείξει ότι το 2018 είναι μία επανάληψη του 2014. Καταλαβαίνω τους επικοινωνιακούς σκοπούς, που εξυπηρετεί αυτή μια τέτοια στρατηγική, αλλά αυτό -το να το επιδιώκουν πολιτικά και επικοινωνιακά- είναι μεγαλύτερη πολιτική ανοησία και από το success story, που είχαν εφεύρει τότε για τον εαυτό τους» τόνισε.

Ερωτηθείς για την πορεία διερεύνησης της υπόθεσης Novartis, ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ανεξαρτήτως από τα επικοινωνιακά παιχνίδια, που κάνει η αντιπολίτευση, η επιτροπή θα προχωρήσει, θα συζητήσει και θα ολοκληρώσει το έργο της και θα εξαγάγει την απόφασή της προς συζήτηση στην Ολομέλεια» και «από εκεί και πέρα θα δρομολογηθούν όλες οι εξελίξεις με βάση το πόρισμα της Επιτροπής για να επιστρέψει η υπόθεση και η διερεύνησή της και στην Δικαιοσύνη».

«Τα πράγματα πρέπει να ψαχτούν μέχρι τέλους και ας αφήσουμε να εξελιχθούν με την ομαλή διαδικασία» τόνισε.

Σχετικά Νέα