Κύπριος υπουργός Ενέργειας: Το κοίτασμα στο Γλαύκο είναι παγκόσμιας κλάσης

«Η χθεσινή ήταν μια πολύ σημαντική μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, προϊόν συλλογικής προσπάθειας που συμπεριλαμβάνει ασφαλώς και τους συνεργάτες μας στο Τεμάχιο 10, την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum. Η ανακάλυψη στον «Glaucus-1» είναι παγκόσμιας κλάσης, η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής στην κυπριακή ΑΟΖ και, με βάση επίσημα στοιχεία, μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στον κόσμο τα τελευταία δύο χρόνια», τονίζει ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λιακοτρύπης.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το insider.gr,  σύμφωνα με τον κ. Λιακοτρύπη, «έρχεται, λοιπόν, και αυτή να προστεθεί στα γηγενή αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα, αποδεικνύοντας, γι’ ακόμα μια φορά, το μεγάλο ενεργειακό δυναμικό της ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, το κοίτασμα στον «Glaucus-1» φέρνει την Κύπρο ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας να καταστεί η χώρα εναλλακτικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης», όπως τόνισε στο insider.gr, o υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, κληθείς να σχολιάσει την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι γεωτρήσεις σε «Γλαύκο» και «Δελφύνη» έγιναν από την κοινοπραξία των ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream OPC και ολοκληρώθηκαν ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων.

Η εκτιμώμενη ποσότητα φυσικού αερίου κυμαίνεται μεταξύ 5 και 8 τρις κυβικά μέτρα και δημιουργεί νέα δεδομένα για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και την ανάπτυξη υποδομών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ExxonMobil, η διαδικασία βρίσκεται στην αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού για μια μελλοντική ανάπτυξη, ενώ έγινε αναφορά στη δυνατότητα νέων ανακαλύψεων τόσο στο 10 οικόπεδο όσο και σε άλλα τεμάχια. Η εταιρεία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά Νέα