Κυρ.Μητσοτάκης: Να αξιοποιήσουμε το πλεόνασμα ταλέντου της νέας γενιάς

imagehandler-4Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων και σε δηλώσεις του δεσμεύτηκε ότι η ΝΔ θα στηρίξει την καινοτομία και την νέα επιχειρηματικότητα.

Τα επτά βασικά θέματα της συνάντησης ήταν:

1. Η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

2. Τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ίδρυση και λειτουργία επιχείρησης.

3. Η άμεση ανάγκη μείωσης της φορολογίας και των εργοδοτικών εισφορών.

4. Τα ζητήματα ανταγωνισμού.

5. Η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από προηγμένες οικονομίες.

6. Το δικαίωμα στην «Δεύτερη Ευκαιρία» και το πτωχευτικό δίκαιο.

7. Η δημιουργία επιχειρηματικής κουλτούρας στη νέα γενιά.

Οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα την μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Υπογράμμισαν ότι ο εργοδότης που διαθέτει υψηλόμισθους υπαλλήλους τιμωρείται. Χαρακτηριστικά, ανέφεραν ότι είναι πιο συμφέρον για μια επιχείρηση να μισθοδοτεί τρεις υπαλλήλους που αμείβονται με 700 ευρώ έκαστος, παρά έναν υπάλληλο που λαμβάνει 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Τόνισαν ακόμη, ότι βασικότερος λόγος για την μη βιωσιμότητα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων είναι τα καθημερινά γραφειοκρατικά εμπόδια. Αρκετοί νέοι επιχειρηματίες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της ελληνικής αγοράς. Όπως είπαν, η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου, ωθεί τις επιχειρήσεις να αναζητούν τρόπους, ώστε να μην εμφανίζονται κερδοφόρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε το σχέδιο της ΝΔ μιλώντας ξανά για τη Συμφωνία Αλήθειας, τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από την κρίση, που προβλέπει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% και των μερισμάτων από το 15% στο 5%.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν να κερδίσουν πολλά από την μεταφορά, από τα μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υπενθύμισε ότι πρόσφατα, η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση και πως αντίθετα, η κυβέρνηση, εδώ και μήνες, δεν έχει φέρει στη Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ένας από τους στόχους πρέπει είναι η σύνδεση των επενδυτικών ευκαιριών που «γεννούν» οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις ως «κοιτίδες» καινοτομίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σχετικά Νέα