Κυπριακό: Ο Αναστασιάδης απορρίπτει ισχυρισμούς του Ακιντζί και τον καλεί πίσω στις συνομιλίες

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, απέρριψε τον ισχυρισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ότι είχε αποχωρήσει πρώτος από τη σημερινή συνάντηση, τονίζοντας μάλιστα ότι περίμενε στην αίθουσα το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Έσπεν Μπαρθ Άιντε να τον μεταπείσει να επιστρέψει.

«Λυπούμαι γιατί, ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα -οφείλω να ομολογήσω- φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα και κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία.

Παρά τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο κύπριος Πρόεδρος είπε ότι η διαφωνία αφορούσε παρατήρηση του κ. Άιντε ότι ίσως οι Τούρκοι να είχαν κάποιο δίκιο εκφράζοντας ανησυχίες για το ψήφισμα της Βουλής, αναφέροντας στον επίσημο των Ηνωμένων Εθνών ότι η θέση του δεν του επέτρεπε να προβαίνει σε τέτοιου είδους παρατηρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως στην αρχή της συνάντησης ο κ. Ακιντζί επανέλαβε τα όσα δημοσίως ανέφερε σε σχέση με τις ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας με αφορμή την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Σε απάντηση, αναφέρθηκα εκτενώς και επεξήγησα τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνται οι εκφρασθείσες ανησυχίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε κ. Αναστασιάδης, αναλύοντας λεπτομερώς τα όσα είχε αναφέρει σε όλες τις προηγούμενες δηλώσεις του.

«Τόνισα, όπως έκανα και προηγουμένως, ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες λύσης, όπως ξεκάθαρα αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως με τα όσα είπε επισήμανε πως δεν θα πρέπει να επιζητούνται προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία, ούτε να της επιτρέπεται να θέτει αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

«Αυτό που αναμένουμε από την Τουρκία είναι να συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση θεμελιωδών πτυχών του κυπριακού προβλήματος που άπτονται των ανησυχιών της ελληνοκυπριακής κοινότητας», πρόσθεσε.

Εξ άλλου, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε και πάλι τη διαφωνία του με άστοχες ή αχρείαστες αποφάσεις ή δηλώσεις που επιτρέπουν την προσχηματική εκμετάλλευση από την Τουρκία ή την τουρκοκυπριακή κοινότητα, προκειμένου να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών που τους βαρύνουν.

Ανέφερε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο ίδιος προσωπικά παραμένουν πλήρως προσηλωμένοι στην εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και στη συνέχιση του διαλόγου όπως συμφωνήθηκε ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017.

«Ως εκ τούτου καλώ τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα με εποικοδομητική διάθεση για συνέχιση του διαλόγου, προκειμένου να πετύχουμε στις προσπάθειες για επίτευξη συνολικής λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των δυο κοινοτήτων», κατέληξε ο Αναστασιάδης.

Σχετικά Νέα