Κροατία: Συμφωνία για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Γερμανία

Συμφωνία ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις – όπως τη χαρακτήρισαν- υπέγραψαν στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και την κατάρτιση σχεδίου δράσης που στοχεύει στην ώθηση της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων Hina.
«Νομίζω ότι μπορούμε να περιγράψουμε την υπογραφή αυτών των εγγράφων ως ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις» δήλωσε ο κ. Μάας, προσθέτοντας ότι «βάσει αυτού του σχεδίου δράσης αυτές θα εντατικοποιηθούν περαιτέρω».
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, το σχέδιο δράσης που καθορίζει την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η ψηφιοποίηση, η επιστήμη και η έρευνα, η προστασία του κλίματος και η ασφάλεια.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Κροατίας. «Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που θα κάνουμε ως μέρος της υφιστάμενης εταιρικής σχέσης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και του κοινού μας συμφέροντος για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή αυτή και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πιστεύουμε ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα αυξήσει ιδιαίτερα το επίπεδο των επαφών που σχετίζονται με τα συμφωνηθέντα θέματα και συγκεκριμένα έργα που θα αναπτυχθούν από αυτές τις επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.
Οι συνομιλίες των δύο πλευρών επικεντρώθηκαν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Brexit. Ο κ. Μάας υπενθύμισε ότι το επόμενο έτος η Κροατία και η Γερμανία θα προεδρεύσουν στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η μία χώρα θα ακολουθήσει την άλλη). «Επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το γεγονός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια εποικοδομητική πολιτική και ήδη προσβλέπω στην κοινή συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Κροατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάας.
Υπογράμμισε επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι η Κροατία ως «περιφερειακή δύναμη, φέρνει μια πλούσια εμπειρία στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων» και πρόσθεσε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια στρατηγικά σημαντική περιοχή για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που χρειαζόμαστε στη γειτονιά μας είναι η σταθερότητα, η δημοκρατία, η οικονομική ανάπτυξη και γι ‘αυτό δεν μπορούμε να γυρίσουμε τα πλάτη στα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος».
Αναφέρθηκε επίσης στις καλές σχέσεις μεταξύ των πολιτών των δύο χωρών. «Υπάρχουν 370.000 Κροάτες που ζουν στη Γερμανία και πέρυσι, αριθμός ρεκόρ Γερμανών επισκέφθηκαν την Κροατία. Για μένα, αυτό είναι ένα παράδειγμα της Ευρώπης για την οποία ζούμε και νιώθουμε γείτονες» σημείωσε.

Σχετικά Νέα