Κρίσιμη τριμερής στη Βιέννη με επίκεντρο το Σκοπιανό

Ξεκινά αυτή την ώρα η τριμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, του ομολόγου του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με επίκεντρο το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το τέλος της συνόδου θα υπάρχει κοινό ανακοινωθέν, όπου θα αναφέρει ότι συμφωνήθηκε στη τριμερή συνάντηση.

Παράλληλα, τις κόκκινες γραμμές της χώρας του στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, πριν από τη νέα συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στη Βιέννη .

Ο κ. Ντιμιτρόφ επανέλαβε το «Όχι» της χώρας του σε αμετάφραστο όνομα, τονίζοντας ότι υπάρχουν και όροι για μια ονομασία της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι κατά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, την περασμένη εβδομάδα, «σημειώθηκε πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθεί στις 30 Μαρτίου, στην Βιέννη, οι δύο χώρες «θα μπορούσαν να προχωρήσουν μπροστά».

Η σημερινή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας, όχι, ως είθισται, στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς σήμερα για τους καθολικούς, που εορτάζουν το Πάσχα μία εβδομάδα πριν από τους ορθόδοξους χριστιανούς, είναι Μεγάλη Παρασκευή και τα γραφεία του διεθνούς οργανισμού είναι κλειστά.

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες ο κ. Νίμιτς θα είναι αυτός που πρώτος θα παρουσιάσει τη νομική φόρμα βάσει της οποίας θα κατατεθεί η ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία των δύο μερών στον ΟΗΕ, με κενά στα επίμαχα θέματα, όπως η ονομασία. Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και η διαπραγμάτευση επί των θέσεών τους, η οποία αναμένεται ότι θα είναι μακρά σε διάρκεια, αν κρίνει, μάλιστα, κανείς από την τελευταία συνάντηση των τριών η οποία διεξήχθη εδώ τη 13η Φεβρουαρίου και διήρκησε 7 ώρες στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και 6 στο δείπνο εργασίας που είχε πραγματοποιηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Χθες βράδυ οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ είχαν ήδη μία αρχική συζήτηση σε δείπνο εργασίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκησε 3 ώρες.

Την επόμενη εβδομάδα ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει ήδη διαμηνύσει την πρόθεσή του στην επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» ενώ σκοπεύει να προβεί και σε επικοινωνία και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχετικά Νέα