Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής μετά το Brexit-Σειρά συναντήσεων του Αλ.Τσίπρα

AppleMark
AppleMark

Σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα του Βελγίου,  όπου αναμένεται τα  27 κράτη-μέλη να αναζητήσουν τα αντίμετρα απέναντι στους κλυδωνισμούς που έφερε και θα φέρει το Brexit.

Νωρίτερα χθες από το Βερολίνο,οι Μέρκελ-Ρέντσι-Ολάντ  συμφώνησαν να υποβάλουν πρόταση για την ασφάλεια, την ανάπτυξη, τη μετανάστευση, τη νεολαία και την νομισματική εναρμόνιση στην Ευρωζώνη, με στόχο,όπως είπαν, να δοθεί νέα ώθηση στην ενωμένη Ευρώπη.

Ειδικότερα και όσον αφορά το Brexit  η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Α.Μέρκελ ζήτησε «όσο το δυνατόν λιγότερη διαιώνιση τόσο σε ό,τι αφορά την υποβολή της αίτησης όσο και μετά, στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων»Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, καθώς «δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την αβεβαιότητα», ενώ ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι δήλωσε λυπημένος για την απόφαση των Βρετανών, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά είναι ο κατάλληλος «καιρός» (χρησιμοποίησε την ελληνική λέξη) για «να γράψουμε μια νέα σελίδα στην Ευρώπη».

Πάντως,ζητούμενο των 27 αυτές τις δύο μέρες θα είναι να καταλήξουν καταλήξουν σε ένα κείμενο προσανατολισμού για το που θα πάει η ίδια η ΕΕ στο μέλλον.

Παράλληλα,ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  θα έχει σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, εκπροσώπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ και εκπροσώπους των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κληθεί και ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών η οποία προηγείται της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.Πρόκειται για τη Σύνοδο η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στη Ρώμη  και είχε αναβληθεί εξαιτίας της πτώσης του αιγυπτιακού αεροσκάφους.

Εφόσον πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ και στη συνέχεια θα μεταβεί απευθείας στην Κίνα για την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψή του.

 

 

Σχετικά Νέα