Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ «κρατά μικρό καλάθι» για την έξοδο από τα μνημόνια

Το ΚΚΕ «κρατά μικρό καλάθι» για την έξοδο από τα μνημόνια που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όπως και για δίκαιη ανάπτυξη, τόνισε κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ομίλου ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ου ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τη διεύθυνση του ομίλου και με εργαζόμενους, τους οποίους κάλεσε να συμπορευτούν με τις θέσεις του κόμματος και να τις ενισχύσουν σε όλες τις δραστηριότητές τους.

Περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ομίλου και στη συνέχεια απεύθυνε ομιλία στους εργαζόμενους, λέγοντας ότι η επίσκεψή του στοχεύει «στην ανάπτυξη των προβληματισμών και των ανησυχιών του ΚΚΕ για την εξελισσόμενη κατάσταση γύρω από τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, αλλά και γύρω από έναν ανταγωνισμό συμφερόντων και μίας ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στην περιοχή, που ελλοχεύει κινδύνους για εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ».

«Βρισκόμαστε σε μία εποχή ταυτόχρονα μεγάλων οικονομικών προβλημάτων στην Ελλάδα, αλλά και έντασης των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων στην ευρύτερη περιοχή, του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου, και από αυτή την σκοπιά η επίσκεψή μας και η συζήτηση με τους εργαζόμενους τέτοιων στρατηγικής σημασίας κλάδων όπως τα ΕΛΠΕ, στοχεύει να αναπτύξουμε τους προβληματισμούς του ΚΚΕ ταυτόχρονα με τις ανησυχίες μας με την εξελισσόμενη κατάσταση» δήλωσε.

Όπως είπε, το ΚΚΕ «κρατά μικρό καλάθι» για την έξοδο από τα μνημόνια που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όπως και για δίκαιη ανάπτυξη, αφού «αυτή θα έρθει για κάποιους ομίλους με μεγάλη κερδοφορία και δεν θα γίνει προς όφελος του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης». Τόνισε, ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει κατάργηση των αντιλαϊκών νόμων που επέφεραν τα μνημόνια, που είναι, όπως είπε, πάνω από 1.000.

Επιθυμούμε ο ενεργειακός τομέας να βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού

Αναφερόμενος σε θέματα ενέργειας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ ενδιαφέρεται για τον ενεργειακό τομέα της χώρας και επιθυμεί να βρίσκεται στα χέρια του ελληνικού λαού, καθώς αποτελεί κοινωνική περιουσία, και έφερε ως παράδειγμα την πώληση «fast track» της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ (μέχρι τις 18 Μαϊου θα υποβληθούν οι εκδηλώσεις για το 50,1% των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης που δημοσιοποιήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ).

«Είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του πλούτου της χώρας» είπε και πρόσθεσε ότι αν δεν φτάσει ο αγώνας μέχρι το τέλος και εάν δεν δημιουργηθούν νέες δομές οργάνωσης της παραγωγής, «τότε δεν μπορούμε να λέμε ότι κατοχυρώσαμε τις μέχρι σήμερα κατακτήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων».

Τέλος, εξέφρασε ανησυχία για την όξυνση των αντιθέσεων διεθνών δυνάμεων και γειτονικών κρατών στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι δεν αποτελεί σωστή αντιμετώπιση η ενίσχυση των βάσεων, η αγορά εξοπλισμών και η συμμετοχή στρατιωτικών αποστολών σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, αλλά ούτε και η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς δεν αποτελεί παράγοντα σταθερότητας.

«Καλούμε σε ετοιμότητα και σε σκέψεις, σε προβληματισμό, χωρίς ανασφάλεια και φοβίες, ενάντια στις βάσεις, στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, ενάντια σε δαπάνες πολεμικές που δεν γίνονται για την άμυνα της χώρας αλλά για τον πολεμικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ, που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός και κάποια στιγμή μπορεί να κληθεί να τα πληρώσει και με την ίδια του τη ζωή» είπε.

Ρεκόρ πωλήσεων και παραγωγής εμφάνισαν τα ΕΛΠΕ για το 2017

Προηγήθηκε συνάντηση του γγ του ΚΚΕ με την διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ, κατά την οποία ενημερώθηκε για την πορεία του, όπως επίσης για τις εξελίξεις γύρω από την συζήτηση που απασχόλησε κατά το πρόσφατο παρελθόν την Θεσσαλονίκη και αφορούσε τη δυσοσμία στο πολεοδομικό συγκρότημα, εμπλέκοντας ως υπαίτιο την δραστηριότητα των διυλιστηρίων.

Κατά τη συνάντηση ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων του ομίλου, Γιάννης Κορωναίος, και ο διευθυντής βιομηχανικών εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης, Χριστόφορος Αντώτσιος, ανέφεραν ότι ο όμιλος εμφάνισε ρεκόρ πωλήσεων και παραγωγής πέρυσι, με το περίπου 60% της παραγωγής να εξάγεται σε Βαλκάνια και Μεσόγειο, ενώ τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης συνεισέφεραν πέρσι στο 20% της κερδοφορίας του ομίλου.

Αναφέρθηκαν επίσης, στην ετοιμότητα των ΕΛΠΕ να ανταποκριθούν στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και αφορά τα καθαρά καύσιμα, στην προσήλωση στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και στην δραστηριότητα γύρω από την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Σχετικά Νέα