Κουρουμπλής: «Χρειάζεται μέτρο στον υπερπατριωτισμό»

«Χρειάζονται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί για να αποφευχθούν οι διχασμοί του παρελθόντος» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως είπε «διαχρονικά και διακομματικά, η Ελλάδα είναι υπέρ του να μην αλλάζουν τα σύνορα στα Βαλκάνια, άρα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ η εξεύρεση λύσης. Η Ελλάδα δεν απειλεί καμία χώρα, και κατά συνέπεια πρέπει και τα Σκόπια να φύγουν από τον αλυτρωτισμό.»

Ερωτηθείς για τη στάση του Πάνου Καμμένου και για το ότι δεν έχει ενιαία θέση η κυβέρνηση δήλωσε: «Ο Καμμένος είναι πατριώτης δε θα γίνει Σαμαράς». Ο κ. Κουρουμπλής, είπε ακόμα ότι η χώρα πρέπει να φύγει από την εκκρεμότητα της ονομασίας, αλλά χρειάζεται μέτρο στον υπερπατριωτισμό.

Ο κ. Κουρουμπλής τάχθηκε υπέρ μίας σύνθετης ονομασίας και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι χειρίζονται τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση των Σκοπίων. «Δεν έχει έρθει η ώρα των διαβουλεύσεων με τα άλλα κόμματα γιατί η Ελλάδα δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της και γιατί οι συνομιλίες είναι ακόμα σε τεχνικό επίπεδο. Δεν έχουν φτάσει σε επίπεδο αποφάσεων», είπε. Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής εξέφρασε την άποψη ότι ο πρωθυπουργός θα σηκώσει και αυτό το κόστος, μιας απόφασης που μακροπρόθεσμα θα ευνοήσει την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας δήλωσε ότι «τα πρώτα δύο χρόνια ήταν τα δύσκολα. Σήμερα έχει φύγει ο φόβος και η ανασφάλεια. Το 2018 θα είναι έτος δημιουργικό, αναπτυξιακό, που η κυβέρνηση θα μπορέσει με μικρές παρεμβάσεις, να δημιουργήσει ένα σύνολο, που θα πείσει τον Ελληνικό Λαό για την προσπάθεια που έχει κάνει. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα γίνεται καλύτερο όσο θα εξαντλείται η τετραετία. Ήδη φαίνεται ότι η οικονομία κερδίζει καθημερινά έδαφος. Δείτε πώς προχωρεί το Χρηματιστήριο». Σχολιάζοντας την άποψη ότι ο δημόσιος τομέας διογκώνεται δήλωσε ότι οι προσλήψεις είναι περιορισμένες, γίνονται βάσει των πραγματικών αναγκών και με συμβάσεις και πάντα υπό τον έλεγχο των δανειστών.

Σε άλλη συνέντευξή του, στην Ελληνική Υπηρεσία της Deutsche Welle, και στη δημοσιογράφο Ειρήνη Αναστασοπούλου, ο κ. Κουρουμπλής, αναφέρθηκε στις θυσίες του Ελληνικού Λαού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, και ζήτησε από την Γερμανική Κυβέρνηση, να βοηθήσει την Ελλάδα για μια ρύθμιση του χρέους. Όπως είπε: «Η Ελλάδα περιμένει από τη νέα κυβέρνηση, που πιστεύω ότι θα συγκροτηθεί μεταξύ Χριστιανικών κομμάτων και Σοσιαλδημοκρατών, στήριξη, μετά την απεγνωσμένη και πραγματική προσπάθεια που έχει κάνει ο Ελληνικός Λαός με θυσίες και κόπους, για να γίνει ρύθμιση του χρέους της. Γιατί εάν αυτό γίνει, τότε τα πράγματα θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη δυναμική. Θα υπάρξει μια θετική προς τα εμπρός εξέλιξη στην οικονομία της χώρας. Ας μην ξεχνούν οι Γερμανοί τι έκανε η Ελλάδα το 1953 για να μπορέσουν στη συνέχεια να καταφέρουν το οικονομικό θαύμα. Ας μας δώσουν κι εμάς μια τέτοια ρύθμιση και θα δείτε τι μπορεί να κάνει ο ελληνικός λαός».

Ερωτηθείς για το αν θα διεξαχθούν εκλογές εντός του 2018, ο κύριος Κουρουμπλής δήλωσε «Όχι, ακούω διάφορα και από τις δημοσκοπήσεις, αλλά βλέπετε ο λαός, παρά το ότι τα ποσοστά που δίνουν στη ΝΔ εμφανίζονται μεγαλύτερα από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν εμπιστεύεται τη ΝΔ και τάσσεται υπέρ του να μην γίνουν εκλογές. Ο λαός εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα. Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρό DNA».

Επίσης, ο κύριος Κουρουμπλής, τόνισε ότι το καλοκαίρι του ‘18, με το τέλος των προγραμμάτων, η Ελλάδα δεν θα επανέλθει στην προ της κρίσης περίοδο, αλλά θα περιοριστεί η οικονομική εποπτεία.

Σχετικά Νέα