Κουμουτσάκος κατά Κοτζιά για το νέο οργανισμό λειτουργίας του ΥΠΕΞ

«Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στο Βήμα της Κυριακής σχετικά με τον νέο Οργανισμό λειτουργίας του Υπουργείου Εξωτερικών που ετοιμάζει ο κ. Κοτζιάς δεν μπορούν παρά να μας ανησυχούν έντονα», δηλώνει ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών επιχειρεί να συγκεντρώσει το σύνολο των εξουσιώνστο πρόσωπό του, υπονομεύοντας την εύρυθμη λειτουργία του Υπουργείου και καταργώντας απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας και θεσμικά αντίβαρα. Η κατάργηση της παρουσίας εκπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του κράτουςστα υπηρεσιακά συμβούλια ή η δημιουργία παράλληλων δομών όπως η σύσταση γραφείου εσωτερικών υποθέσεων είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα που καταδεικνύουν τη “λογική” που διέπει τον νέο Οργανισμό.

Το πλέον εξωφρενικό -και ενδεικτικό της αυταρχικής αντίληψης που χαρακτηρίζει τον κ. Κοτζιά- είναι ότι με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει στο εξής “τη συνολική ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής”, αλλαγή που παραβιάζει το Σύνταγμα καθώς αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στο σύνολο της Κυβέρνησης και πρωτίστως στον Πρωθυπουργό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και εφόσον γίνουν πράξη αυτές οι αλλαγές, η επόμενη Κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας θα τις καταργήσει άμεσα. Με έναν νόμο και ένα άρθρο-όπως θα έλεγε κάποτε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

H Νέα Δημοκρατία θα διαμορφώσει έναν οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ενός σύγχρονου, αξιοκρατικού και αποτελεσματικού Υπουργείου Εξωτερικών, στην υπηρεσία των εθνικών συμφερόντων και όχι των προσωπικών φιλοδοξιών και των ιδεοληψιών της παρούσας ηγεσίας του», καταλήγει.

Πηγή: euro2day.gr

Σχετικά Νέα