Κουίκ: Δεν θα δημιουργηθεί στον Έβρο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων

«Τεράστια η προσφορά της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης»

«Στον ανθρωπιστικό αγώνα που δίνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το τεράστιο προσφυγικό κύμα, η Εκκλησία της Ελλάδος προσφέρει ένα απίστευτα μεγάλο και ποικιλότροπο έργο, τόσο μέσω της «Αποστολής» όσο και μέσω των κατά τόπους μητροπόλεων. Τα όσα μας παρουσιάστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, από τον επικεφαλής της «Αποστολής», παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου, μας άφησαν έκπληκτους. Πήραμε, μάλιστα, τη διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες της Εκκλησίας της Ελλάδας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ μετά το τέλος των εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου, που έγιναν σήμερα στην Αλεξανδρούπολη από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. “Ανθιμο και τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.κ. “Ανθιμο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου υποδοχής προσφύγων στον Έβρο, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη τοποθετηθεί και προσωπικά ο πρωθυπουργός, ότι δεν θα δημιουργηθεί στον Έβρο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς τα 5 «hotspots» στα νησιά του Αιγαίου. Λέσβος, Κως, Χίος, Λέρος και Σάμος».

Αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπήρξε γενική αποδοχή ότι η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει παγκοσμίως δείγματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, την ώρα που ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνουν – επιεικώς – ένα πολύ σκληρό και μη συνεργάσιμο πρόσωπο».

Ο κ. Κουίκ απέκλεισε κάθε περίπτωση αποδοχής εκ μέρους της Ελλάδας διεξαγωγής κοινών περιπολιών στο Αιγαίο με την Τουρκία με αφορμή το προσφυγικό.

Σε ό,τι αφορά τη γενοκτονία των Ποντίων είπε ότι «κανένας δεν μπορεί να αγνοεί τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων. Και ως στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σας παραπέμπω στις δηλώσεις του προέδρου του Κινήματος και υπουργού Εθνικής “Αμυνας Πάνου Καμμένου περί ανιστόρητων, όπως και στις ανακοινώσεις τόσο της εκπροσώπου Μαρίνας Χρυσοβελώνη όσο και της Εκτελεστικής Επιτροπής μας, που επισημαίνουν ότι ουδείς δικαιούται να προσβάλλει και να αγνοεί τη γενοκτονία των Ποντίων».

Μετά την Αλεξανδρούπολη ο κ. Κουίκ επισκέφθηκε την Κομοτηνή, όπου μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα παρέστη στα εγκαίνια των τοπικών γραφείων της «Κίνησης Ιδεών Και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Στη συνέχεια, με τους πολιτευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστα Βουζουκίδη (Ροδόπης) και “Ακη Σκουλαρίκη (Ξάνθης), είχε φιλική συνάντηση με τον μουφτή Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή.

«Με τον Σοφολογιότατο με συνδέει μία ειλικρινής και φιλική σχέση. Κάθε φορά που τον συναντώ, είτε με θεσμική ιδιότητα είτε φιλικά όπως σήμερα, φεύγω πιο πλούσιος από συμβουλές. Σήμερα μου επανέλαβε ότι το ψωμί δεν κόβεται και δεν τρώγεται όσο είναι ζεστό και να το αφήνω πρώτα να κρυώνει. Με λίγα λόγια με συνεβούλευσε ότι στην πολιτική καλό είναι να μη παίρνεις αποφάσεις και να μη κάνεις δηλώσεις εν θερμώ» κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Κουίκ.

 

Σχετικά Νέα