Κοτζιάς: Καμία καθοδήγηση από τις ΗΠΑ για τις Πρέσπες

Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν δέχτηκε καθοδήγηση από τις ΗΠΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου συνομίλησε με τον καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά Αθανάσιο Πλατιά.

Ο Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε: «Έβαλα έναν όρο, να μην ανακατευτεί κανείς. Καμία χώρα, κανένας πρέσβης δεν άσκησε πίεση», επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν από αυτή τη λύση ήταν και στις ΗΠΑ «χαρούμενοι», αποτελεί σύμπτωση συμφερόντων.

Επιπλέον υποστήριξε ότι «στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε -δεν έχω καταλήξει- ας το πω μια μικρομεσαία χώρα. Αλλά στα Βαλκάνια είμαστε μια πάρα πολύ ισχυρή χώρα. Αυτή είναι η παραδοξολογία της ισχύος. Παράδειγμα, η Βουλγαρία έχει 42 δισ. ΑΕΠ, η Αλβανία έχει 11 δισ., η Μακεδονία (σ.σ.: Βόρεια Μακεδονία) τότε έχει 8 στα 9 τώρα έχει 10 στα 11, εμείς, παρά την κρίση, τώρα πάμε στα 190, πολλαπλάσιο δηλαδή από όλους μαζί».

Έβγαλα έξω τον Νίμιτς

Στη νέα ερώτηση του κ. Πλατιά «μα είναι δυνατόν να μην άσκησαν πιέσεις οι Αμερικανοί;», ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «όταν φτάναμε σε αδιέξοδο έβγαλα έξω από τις διαπραγματεύσεις τον Νίμιτς, τον διαμεσολαβητή». Υπενθύμισε, δε, πως η FYROM ήθελε να μπει σε ευρωατλαντικές δομές. «Ήταν δικό τους αίτημα. Δεν τους το επιβάλλαμε εμείς» είπε, για να προσθέσει «εγώ τους έλεγα Βόρεια Μακεδονία στη διαπραγμάτευση και πριν από τις Πρέσπες».

Δεν εθίγη η ταυτότητα των Ελλήνων

Όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο διατήρησης της συγκεκριμένης συμφωνίας σε βάθος χρόνου, απάντησε ότι «το πρόβλημα είναι πως το κράτος ασχολείται πιο πολύ με τη γεωπολιτική, ενώ για τους πολίτες το θέμα της ταυτότητας είναι πιο σοβαρό. Η ταυτότητα των Ελλήνων όμως δεν εθίγη».

Να μην περιμένουμε τις ΗΠΑ ως δικαστή στα ελληνοτουρκικά

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «στα θέματα Ελλάδας – Τουρκίας δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς η Αμερική να παίξει τον ρόλο του δικαστή! Πιστεύω πως οι Αμερικάνοι θέλουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουν να υπάρχουν δυνάμεις που θα αναστατώσουν την ανατολική Μεσόγειο. Μου έκαναν κριτική πως η πολιτική μου ήταν η πιο φιλοαμερικανική πολιτική. Θέλω να υπενθυμίσω πως ακόμα και τα πιο σκληρά καθεστώτα -όπως η Σοβιετική Ένωση ή ο Μάο Τσετούνγκ- συμμάχησαν με την Αμερική».

Δεν έχουμε κακές σχέσεις με Ρωσία

Ερωτηθείς από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά για την κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε πως «δεν έχουμε κακές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά ο πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι τα συμφέροντα», τονίζοντας με νόημα πως «όλες οι χώρες θα πρέπει να μας σέβονται».

Σχετικά Νέα