Κοτζιάς για συμφωνία με ΠΓΔΜ: Δικαιούται ένα κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί

Ο υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον ρ/σ 24/7 ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στα Σκόπια εξέφρασε την άποψη ότι “πάει καλά””, εξηγώντας ότι στις 16 ή 23 Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ, μετά θα ακολουθήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και όταν τελειώσουν όλα αυτά η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή.

Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό θα υπερψηφιστεί, ενώ κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Πάνου Καμμένου είπε ότι “δικαιούται ένας κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί. Προφανώς θα προτιμούσα να συμφωνεί. Υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμφωνούν”. Παράλληλα απέρριψε το ενδεχόμενο ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία λέγοντας ότι “το Σύνταγμα προβλέπει 180 ψήφους για συμφωνίες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με το Μακεδονικό”, σημείωσε.

Στο καίριο ερώτημα για τη στάση του υπουργού ‘Αμυνας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 Ιουλίου, ο Ν. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι εκεί θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε επίσης τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ο Πρόεδρος της π.Γ.Δ.Μ. Γκεόργκε Ιβανόφ ότι “παραδόθηκε στην Ελλάδα” αντιπαραθέτοντας τους ισχυρισμούς της δικής μας αντιπολίτευσης ότι τού “τα δώσαμε όλα”. “Η ΝΔ δεν σχολιάζει αυτά που λέει το αδελφό της κόμμα στα Σκόπια”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι “η εχθρότητα που δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα αντικειμενικά οφείλεται στον κ. Γκρουέφσκι, σε αυτό τον αρχαιοελληνισμό του, που προσπάθησε να υφαρπάξει την αρχαία ελληνική κληρονομιά, την ιστορία μας και την παράδοσή μας” . “Τώρα που τελείωσαν αυτά”, με τη συμφωνία “εξεγείρονται οι οπαδοί εκείνου του κόμματος που συνέβαλλε σε αυτή την ατμόσφαιρα, γιατί ο κ. Γκρουέφσκι είναι το αδελφό κόμμα του κ. Μητσοτάκη”, εξάλλου “ακριβώς τα ίδια λένε”, σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ν. Κοτζιάς απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν καλλιέργησε συνθήκες εθνικής συνεννόησης, ανέφερε τόσο τις ενημερώσεις του πρωθυπουργού όσο και του ιδίου, και εστίασε στο μέγιστο συμφέρον που έχει η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές της γιατί, όπως είπε, θα αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο, θα είναι σύμμαχοί μας, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημά μας είναι ένα και “προς ανατολάς”.

Σε σχέση με τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία του υπουργείου Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι με αυτό τον τρόπο ο ίδιος μπορούσε να αποδείξει ότι ψεύδεται η ΝΔ. “Δεν δικαιούμαι να αποχαρακτηρίσω τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύνουν ότι η ΝΔ διαπραγματευόταν σύνθετη ονομασία, στην καλύτερη περίπτωση το “βόρεια Μακεδονία” και στη χειρότερη το “Μακεδονία” σκέτο για εσωτερική χρήση;”, είπε.

Επίσης ζήτησε “να πάψει η γελοιότητα για τη γλώσσα” και επανέλαβε ότι την είχαν δεχθεί οι κ.κ. Αβέρωφ και Καραμανλής, και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μησοτάκης “καταφεύγει στη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων”.

“Πού να φανταστούμε ότι η ΝΔ θα μετακινηθεί στη γραμμή του ΛΑΟΣ; Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γινόταν “πατροκτόνος”. Και ότι αυτός και η Ντόρα Μπακογιάννη θα υπέτασσαν την πολιτική τους στο Μακεδονικό στις απόψεις εκείνου, του Αντώνη Σαμαρά, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του πατέρα τους”.

Σχολιάζοντας επίσης την κατάσταση στην κεντροαριστερά ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: “Ο Κώστας Σημίτης θα είχε κάνει πάρτι αν είχε πάρει τα μισά από αυτά που πήραμε εμείς. Μου κάνει κατάπληξη η αφωνία του κάτω από τις πιέσεις που προφανώς δέχθηκε. Ο Γ. Παπανδρέου τοποθετήθηκε καθαρά. Στο 6μελές Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ συμφώνησαν οι 5 με τη στήριξη της λύσης. Τι σόι εσωκομματική δημοκρατία είναι ο ένας να υποχρεώνει τους 5 να ακολουθήσουν τη δική του γραμμή;”, διερωτήθηκε τέλος.

ΑΜΠΕ

Σχετικά Νέα