Κοντονής: «Δεν θα κάνουμε πίσω, όποιο κι αν είναι το κόστος»

Καμία διάθεση ανοχής σε θέματα διαφθοράς, βίας και ανομίας στον ελληνικό αθλητισμό δεν δείχνει ο Σταύρος Κοντονής. Σε συνέντευξή του στο «Αλ Τζαζίρα» ο υφυπουργός Αθλητισμού κατέστησε σαφές πως θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των νόμων και η ισονομία, ακόμη κι αν υπάρξει κίνδυνος κυρώσεων από UEFA και FIFA.

Σημειώνει, δε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως θέλει να τον θυμούνται ως έναν άνθρωπο που προσπάθησε να βάλει μια τάξη στην… αταξία του χώρου του αθλητισμού. kontonis2

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Πού αποδίδετε την κρίση του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Η κρίση στο ελληνικό ποδόσφαιρο εντοπίζεται στην κρίση αξιοπιστίας των θεσμών του ποδοσφαίρου. Εν μέσω της γενικότερης κρίσης αυτή η κατάσταση διογκώνεται και παράγει έντονα συμπτώματα διαφθοράς και βίας. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αντιμετώπισε κατάματα αυτήν την κατάσταση. Επιβάλαμε με νόμο την συγκρότηση των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου από τακτικούς δικαστές και όχι συνταξιούχους όπως όριζε ως τότε η ΕΠΟ. Πήραμε ακόμη μέτρα για την πάταξη της βίας με απόφαση του υπουργού. Το σημαντικότερο όμως είναι η ισονομία και η πιστή εφαρμογή των νόμων. Προσπαθούμε να δούμε πως οι παράγοντες του ποδοσφαίρου και το κράτος μπορούν να συνεννοηθούν για να λυθούν τα προβλήματα. Ακόμη κι αν δεν υπάρξει συνεννόηση όμως, το κράτος θα παρέμβει για να διορθώσει τα πράγματα ακόμη και επί ποινή από την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ. Είμαστε έτοιμοι κι αποφασισμένοι να μην κάνουμε πίσω όποιο κι αν είναι το κόστος».

-Πώς είδατε την κίνηση των ποδοσφαιριστών για απεργία και τι θα γίνει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο ταμείο εγγυοδοσίας και την ασφάλισή τους;
«Αυτή η κατάσταση είναι νομικά απαράδεκτη και ηθικά ανέντιμη. Είναι όνειδος μια ευρωπαϊκή χώρα να ανέχεται και μάλιστα με νόμο, τις ίδιες τις εταιρίες να επιλέγουν να υποβιβάζονται σε χαμηλότερη κατηγορία και να αφήνουν απλήρωτους επαγγελματίες και οικογενειάρχες ποδοσφαιριστές. Όλα αυτά είναι συνυφασμένα με την διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Επίσης, υπήρχε στο παρελθόν «αγαστή» συνεργασία του κράτους με παράγοντες και τέτοιου είδους αποφάσεις. Το νομικό καθεστώς θα αλλάξει στις αρχές του επόμενου έτους ώστε να τελειώσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που προσβάλει τον νομικό πολιτισμό της χώρας».

-Μήπως για την βία υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως κοινωνικοί, που της επιτρέπουν να διογκώνεται επί 30 χρόνια;
«Αυτά τα ακραία φαινόμενα βίας του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι σύνθετα στην ανάλυση και στην επίλυσή τους. Έχουν να κάνουν με την γενικότερη οικονομική κρίση πρωτίστως, όμως έχουν να κάνουν κυρίως με ένα καθεστώς αμφισβήτησης των αποφάσεων των φορέων του ποδοσφαίρου. Σε ένα βαθμό μάλιστα οι φίλαθλοι έχουν δίκιο. Όμως είναι απαράδεκτα φαινόμενα και ανεπίτρεπτα, καθώς δεν είναι δυνατό φίλαθλοι ή οπαδοί να μπαίνουν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο της μισαλλοδοξίας και της αλληλοεξόντωσης. Το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε ήταν «τρόποι αντιμετώπισης της βίας». Γνωρίζουμε όμως καλά ότι μέρος της βίας εκπορεύεται από την διαπλοκή και την διαφθορά. Επίσης υποκινείται από παράγοντες ομάδων που μεταχειρίζονται οπαδούς για το συμφέρον τους. Όσο πιο σαφής είναι η διοικητική αστάθεια σε μια ομάδα, τόσο αυτά τα φαινόμενα παρεπιδημούν. Εμείς έχουμε αποφασίσει να δείξουμε μηδενική ανοχή στην βία και συγχρόνως θα βάλουμε κανόνες διαφάνειας, ισονομίας και εκδημοκρατισμού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για να μην υπάρχουν αιτίες και αφορμές γέννησης βίας».

-Εν μέσω κρίσης η προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς πως κυλάει;
«Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης όλοι οι φορείς του κράτους υπέστησαν καθίζηση στην χρηματοδότησή τους. Αναφέρομαι στην Υγεία, στην Παιδεία, στην δημόσια ασφάλιση. Έτσι συνέβη και στον αθλητισμό. Όμως με την καταπολέμηση της σπατάλης και φαινομένων διασπάθισης δημοσίου χρήματος μπορεί να υπάρξει νοικοκύρεμα. Επομένως παρά τις δυσκολίες εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να έχουν οι Έλληνες αθλητές την προετοιμασία που αντιστοιχεί στο επίπεδο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε οι αθλητές να προπονούνται σε καλές εγκαταστάσεις παρά τα προβλήματα».

-Πώς θα θέλατε να σας θυμούνται από την θητεία σας;
Απάντηση: «Αποφεύγω να απαντώ σε προσωπικές ερωτήσεις, γιατί η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι συλλογική. Αν τα καταφέρει γενικά, θα τα καταφέρει και στον αθλητισμό. Θέλω πάντως να θυμούνται οι Έλληνες φίλαθλοι ότι ήμουν ένας υπουργός που προσπάθησε να βάλει τέλος στην χαοτική κατάσταση και στην ανομία που επικρατούσε στον αθλητισμό επί δεκαετίες. Έχουμε αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα. Έτσι θέλω να με θυμούνται… Ως κάποιον που προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις».

Σχετικά Νέα