Κονγκό: Πρόσφυγες κρατούν ομήρους εργαζόμενους στον ΟΗΕ

Περίπου 100 άοπλοι πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν κρατούν ομήρους 13 εργαζόμενους σε αποστολή των Ηνωμένων Εθνών σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην ανατολική Λ.Δ. του Κονγκό, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, οι πρόσφυγες ζητούν να μεταφερθούν σε κάποια τρίτη χώρα.

Οι πρόσφυγες αυτοί ήταν μεταξύ των 530 ανθρώπων που ζουν στη βάση Μουνίγκι, ακριβώς έξω από την πόλη Γκόμα, από τον περασμένο Αύγουστο, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ στην Γκόμα, Ντάνιελ Ρούις. Οι περισσότεροι είναι πρώην μαχητές των ανταρτών του Νότιου Σουδάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περίπου 3 εκατομμύρια Νοτιοσουδανοί έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου και της βίας στη χώρα τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη έξοδος στην Αφρική μετά τη γενοκτονία της Ρουάντας, το 1994.

Σύμφωνα με τον Ρουίς, οι πρόσφυγες του καταυλισμού ζητούν επί μήνες να μεταφερθούν σε κάποια άλλη χώρα αλλά καμιά δεν τους δέχεται. Η κυβέρνηση της ΛΔ του Κονγκό, που φοβάται τόσο τις ένοπλες ομάδες που δρουν στις ανατολικές επαρχίες της αλλά και την αστάθεια που μπορεί να προκαλέσει στη χώρα μια εισροή προσφύγων από τον βορρά, επιθυμεί επίσης την εγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές.

AΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Νέα