Κομισιόν:Η συνταγματική κρίση της Πολωνίας θα πρέπει να επιλυθεί εσωτερικά

αρχείο λήψης (2)

Η συνταγματική κρίση της Πολωνίας θα πρέπει να επιλυθεί εσωτερικά,αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Βαρσοβία για να βρεθεί μια λύση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανας.

Η δήλωση αυτή του Τίμερμανς έγινε μετά τη συνάντηση που είχε στη Βαρσοβία με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο, με την οποία συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις. Οι Βρυξέλλες απειλούν να εκδώσουν προειδοποίηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

«Συμφωνώ πλήρως με την πρωθυπουργο όταν λέει ότι πρόκειται για ένα πολωνικό πρόβλημα και ότι θα πρέπει να βρεθεί μια πολωνική λύση», τόνισε ο Τίμερμανς μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στην Πολωνία αφότου η ευρωσκεπτικιστική, συντηρητική κυβέρνηση της Σίντλο προώθησε αλλαγές οι οποίες, σύμφωνα με τους επικριτές της, έχουν παραλύσει τη λειτουργία του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας. Οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι οι αλλαγές στη λειτουργία του συνταγματικού δικαστηρίου έχουν υπονομεύσει την ικανότητά του να αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα των νέων νόμων. Αν η Επιτροπή κρίνει ότι κινδυνεύει το κράτος δικαίου θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις — στη χειρότερη περίπτωση να αφαιρέσει από την Πολωνία το δικαίωμα ψήφου στα όργανα της ΕΕ.

Ο Τίμερμανς θα συναντηθεί αργότερα και με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τον Αντρέι Ρεπλίνσκι.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάςδήλωσε ότι είναι απίθανο να ληφθεί κάποια απόφαση για το θέμα της Πολωνίας μέχρι να επιστρέψει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από το εξωτερικό. Ο Γιούνκερ θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη στην Ιαπωνία και θα επιστρέψει στην Ευρώπη μετά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της G7 (οι επτά πιο πλούσιες βιομηχανικές χώρες) που θα διεξαχθεί το διήμερο 26-27 Μαΐου.

Σχετικά Νέα